Jerome K. Jerome Bloks: post mortem (Dodier)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Jerome K. Jerome Bloks: post mortem (Dodier)

‘Post Mortem’ is het drieëntwintigste avontuur van privédetective Jerome K. Jerome Bloks (en het achttiende dat Alain Dodier als tekenaar én scenarist voor zijn rekening neemt). Privédetective, inderdaad, maar denk vooral niet aan creaturen als Philip Marlowe of Sam Spade. Jerome is meer het type van de snuggere snotaap, die met enige naïviteit en een solex de raadsels en de misdaad te lijf gaat.

In ‘Post Mortem’ lopen twee interessante verhaallijnen door elkaar. De al jaren dood gewaande vader van Jeromes vriendin Babs staat plots onaangekondigd op de stoep. De man is een klaploper van de ergste soort: hij heeft destijds ma en pasgeboren dochter met een niet te overziene schuldenberg laten zitten en vervolgens nooit nog iets van zich laten horen. En de plaatselijke pastoor krijgt plots te maken met een afpersingszaak. Spanning(en) te over dus, en Dodier doseert die goed door geregeld ‘sprongetjes’ te maken in het verhaal.

Voeg daarbij dat de nevenfiguren best overtuigend zijn, dat het geheel keurig getekend en gekleurd is en goed vertaald, en je hebt een prettig uurtje lezen gehad. (IV)

Dodier

‘Post Mortem’, Dupuis, 54 blz., €6,95.

***