Vlaamse Reuzen (1): Toen Berck de Bronzen Adhemar weigerde

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse Reuzen (1): Toen Berck de Bronzen Adhemar weigerde

Volgende week verschijnt ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’, waarin alle interviews uit de eerste reeks van Stripgids gebundeld worden. De interviewers, Jan Smet en Toon Horsten, geven achteraan bij elk vraaggesprek ook een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming. Smet onthult onder meer dat Berck, die in 1985 de Bronzen Adhemar won, de prijs in eerste instantie weigerde.Berck poseert met zijn bekendste personages voor het blad Primo in 1974. (bc)“Mijn eerste contact met Berck vond plaats toen ik hem als voorzitter van de jury kon meedelen dat hij Bronzen Adhemar had gewonnen”, herinnert Jan Smet zich. “Ik kwam van een koude kermis thuis: Berck weigerde de prijs categoriek. Hij vond, niet geheel ten onrechte, dat hij de prijs al veel eerder had moeten krijgen. Ik kon hem er niet van overtuigen dat hij de prijs wat mij betreft als een oeuvreprijs moest beschouwen. Hij wilde zich er nog wel eens over bezinnen, en vroeg wat tijd. Binnen de jury was overeengekomen dat wanneer iemand de prijs zou weigeren, de jury de prijs als niet toegekend zou beschouwen, en hij naar een tweede kandidaat zou gaan. Niet lang daarna belde Berck me op om te zeggen dat hij van mening veranderd was. Ondertussen was ik er eerlijk gezegd al niet meer zo scheutig op. Pas na wat gekibbel slaagde hij er in mij er van te overtuigen dat hij voor de volle honderd procent achter de prijs zou staan. Ik weet nog precies wat ik hem toen heb gezegd: ‘Berck, om alle mogelijke misverstanden in de toekomst te vermijden, gaan we nu doen alsof al het voorgaande niet heeft plaatsgevonden, en ik u nu voor de eerste maal opbel.’ ‘Akkoord’, zei hij. En ik, heel officieel: ‘Mijnheer Berckmans, ik heb het genoegen u, als voorzitter van de jury, mee te delen dat u de Bronzen Adhemar heeft gewonnen. Wilt u deze onderscheiding aanvaarden?’ ‘Met alle plezier’, antwoordde Berck resoluut. Daarna mocht ik Arthur tegen hem zeggen, en hij heeft ook woord gehouden: het werd een feestelijke uitreiking, en hij was een van onze beste laureaten.”

‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’ van Jan Smet en Toon Horsten verschijnt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Stripgids bij uitgeverij Vrijdag. Het bevat interviews met Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano. Walter van den Broeck schreef een woord vooraf, de cover is van Jan Van der Veken.