Vlaamse Reuzen (2): Marc Sleen over de overstap naar Standaard Uitgeverij: “Gedane zaken nemen geen keer”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse Reuzen (2): Marc Sleen over de overstap naar Standaard Uitgeverij: “Gedane zaken nemen geen keer”

Volgende week verschijnt ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’, waarin alle interviews uit de eerste reeks van Stripgids gebundeld zijn. In een dubbelinterview met Merho kijkt Marc Sleen ook terug op zijn geruchtmakende overstap van Het Volk naar Standaard Uitgeverij in 1965. Een fragment.

Merho: In 1965 ben je overgestapt van uitgeverij Het Volk naar Standaard Uitgeverij. Ik herinner me dat er toen heel wat om te doen was, de kranten stonden er vol van. Wat was eigenlijk de reden dat je bent overgestapt?

Marc Sleen: In de eerste plaats omdat de Standaard -groep, die De Standaard en Het Nieuwsblad uitgaf, tegenwoordig de VUM-groep, interesse had, én er een mooie prijs voor wilde betalen. Je kan het een beetje vergelijken met de situatie in het voetbal van vandaag de dag. Onze beste voetballers worden ook weggekocht door grotere ploegen. De krantengroep beloofde mij dat ik alleen nog ‘Nero’ moest tekenen, niet al die andere reeksen. Plus het feit dat mij beloofd werd dat mijn albums in kleur zouden worden uitgegeven bij Standaard Uitgeverij, toen nog een zusterbedrijf van de krantengroep.

Merho: Eerlijk gezegd, toen ik halverwege de jaren 80 gepolst werd door Standaard Uitgeverij of ik met ‘Kiekeboe’ niet de overstap van uitgeverij Hoste naar Standaard Uitgeverij wou maken, stond ik er aanvankelijk een beetje weigerachtig tegenover. Ik was een beetje bang om in dezelfde positie te belanden als jij indertijd.

Marc Sleen: Standaard Uitgeverij heeft in Vlaanderen een monopoliepositie. Ze hebben niet alleen ‘Suske en Wiske’, ‘De Rode Ridder’ of ‘Nero’, maar ook ‘Bakelandt’ en ‘Kiekeboe’. En een monopoliepositie is altijd een machtspositie. Bij Het Volk had ik een machtspositie, maar die heb ik afgegeven door te vertrekken. Toen ik weg was, hebben ze daar ‘Jommeke’ binnengehaald en uitgebouwd. Bij Standaard Uitgeverij kwam ik altijd na Vandersteen. Als ik terugkijk zou ik de overstap misschien niet opnieuw maken, maar gedane zaken nemen geen keer.

‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’ van Jan Smet en Toon Horsten verschijnt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Stripgids bij uitgeverij Vrijdag. Het bevat interviews met Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano. Walter van den Broeck schreef een woord vooraf, de cover is van Jan Van der Veken.