Vlaamse Reuzen (8): Aan de voordeur bij Jef Nys

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse Reuzen (8): Aan de voordeur bij Jef Nys

Deze week verschijnt ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’, waarin alle interviews uit de eerste reeks van Stripgids gebundeld zijn. De interviewers, Jan Smet en Toon Horsten, geven achteraan bij elk vraaggesprek ook een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming. Zo haalt Jan Smet herinneringen op aan zijn allereerste interview ooit voor Stripgids, dat met Jef Nys.Jef Nys. (Foto Bart Van der Moeren)“Het interview met Jef Nys draaide enigszins op een ontgoocheling uit”, herinnert Smet zich. “We hadden lang op voorhand een afspraak gemaakt, maar toen ik bij zijn villa in Schilde aankwam, stond hij mij aan de voordeur nerveus op te wachten. Hij stond een beetje te trappelen, alsof hij dringend naar het toilet moest. Hij moest meteen naar een dringende, belangrijkere afspraak, zei hij. Ik vond het heel vervelend, want hij had me niet verwittigd. Uiteindelijk kon er een kwartiertje af, maar dan moest hij echt verder. Het werd dus een veel korter interview dan voorzien. Ik vermoed dat Jef in die tijd ‘journalistenschuw’ was. Nys kwam nagenoeg niet aan het woord in de Vlaamse media, en was blijkbaar bang voor iemand die het uitvoerig met hem over zijn werk wou hebben. Terwijl hij voor mij echt wel ‘de vierde musketier’ was, naast Vandersteen, Sleen en De Moor.

Achteraf was hij wreed content met alle positieve aandacht die hij van en door Stripgids had gekregen. Ik vermoed dat hij helemaal geen andere afspraak had, maar dat hij bang was voor negatieve kritiek en vervelende vragen. Later vond hij het zelfs jammer dat er geen volledig nummer van Stripgids over hem was gemaakt. Als journalisten hem dan vroegen om een interview, dan zou hij het hebben kunnen opsturen, met de boodschap ‘hier staat het allemaal in’… Hij liet wel verstaan dat hij de tekeningen van Basil Wolverton verderop in het nummer – een reeks apocalyptische tekeningen over het einde der tijden – niet echt compatibel vond met zijn ‘Jommeke’. Daar had hij ongetwijfeld gelijk in. Daarna was de relatie met Nys uitstekend, en hij belde me regelmatig als hij iets over strips moest weten.”


‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’ van Jan Smet en Toon Horsten verschijnt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Stripgids bij uitgeverij Vrijdag. Het bevat interviews met Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano. Walter van den Broeck schreef een woord vooraf, de cover is van Jan Van der Veken.