Vlaamse Reuzen (7): Kamagurka: "Ik ben humoristisch door een samenloop van omstandigheden"

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse Reuzen (7): Kamagurka: "Ik ben humoristisch door een samenloop van omstandigheden"

Deze week verschijnt ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’, waarin alle interviews uit de eerste reeks van Stripgids gebundeld zijn. Ook een zeldzaam ernstig en diepgravend interview met de piepjonge Kamagurka (22 op dat moment) is in het boek opgenomen. Een fragment.


Kamagurka. (Foto Chad Gevaert)Stripgids: Filosofen zoeken naar de diepste grond der dingen. Zij zoeken onder meer een antwoord op het soort vragen dat ook in jouw strips wordt opgeroepen.

Kamagurka: Ik geloof dat de mensen zich te veel vragen stellen, of liever, dat ze er te veel antwoorden op willen geven. Waarom moet dat?

Stripgids: Waarom moet dat? Omdat de mens bestaat, denk ik. Dieren zoeken er, voor zover ik weet, geen antwoord op, maar wij, mensen, hebben het ongeluk gehad een stel hersens te ontwikkelen. Iemand die iets heel ergs heeft meegemaakt gaat automatisch een antwoord zoeken op bepaalde vragen, denk ik. Jammer genoeg bestaat er geen redelijke oplossing voor de grootste vraag van allemaal, waarom de mens bestaat. Er is blijkbaar een grotere macht dan de mens die hem controleert.

Kamagurka: Ik denk niet dat er een macht is.

Stripgids: Jawel, de dood is de grote macht, volgens mij, en de mens kan er niet tegen optornen. Vanaf het moment dat je geboren wordt en bestaat, ben je gedoemd om te sterven. Dat is de ellende, en meteen ook de belangrijkste reden waarom een mens zich uiteindelijk vragen gaat stellen.

Kamagurka: Ik denk dat je je daar gewoon bij moet neerleggen. Ofwel wijd je je leven aan de wetenschap en zoek je naar een middel om de dood te overwinnen, ofwel ga je hier zo goed mogelijk leven, want er is niets slechter dan de dood. En al die grote vragen hoef je je niet te stellen. Je zit hier, punt gedaan!

Stripgids: En ik dacht dat jij zelf met een aantal vragen verveeld zat. Je inspireert je anders wel op de ellende in het leven. Je personages worden voortdurend met de dood geconfronteerd. Je tekent mensen met grote hersentumoren die als wolken uit hun hoofd groeien. Dat is ontzettend erg, want wie echt een hersentumor krijgt, overleeft het vaak niet. Wat betekent humor eigenlijk voor jou?

Jan Smet: Niks. Ik maak bijvoorbeeld geen humor. Ik ben gewoon humoristisch, door een samenloop van omstandigheden. Ik kan me best indenken dat ik in een andere maatschappij misschien de gewoonste gast zou zijn en dat ik gewoonweg niet de behoefte zou hebben om cynisch te zijn. Wat betekent humor dan voor mij? Eigenlijk weet ik het niet. Maar hij komt wel voort uit het feit dat ik hier op een bepaald plekje zit en dat mij dat niet erg aanstaat. Niet dat ik iets wil veranderen hoor, maar gewoon door te tekenen ga ik het allemaal wat erger maken, een beetje overdrijven, opdat het duidelijker zou uitkomen. Dat is humor, zeker? Ik tracht door absurde dingen te tekenen de realiteit sterker te laten aanvoelen of aan te tonen hoe verschrikkelijk ze wel is. Ik denk dat echt depressieve mensen zich aan mijn werk kunnen optrekken,  terwijl er weer anderen zijn die, hoe zou ik het zeggen, eigenlijk gevoelloos leven er aanstoot aan zullen nemen.

Stripgids: Met andere woorden: je wil de depressieven amuseren en de klootzakken shockeren.

Kamagurka: Het hangt er van af in hoeverre depressieven geen klootzakken zijn natuurlijk.

Stripgids: Wil je een aantal mensen in hun hemd zetten?

Kamagurka: Ik wil alleszins mezelf shockeren.

Stripgids: Waarom?

Kamagurka: Ik weet het niet. Ik wil evolueren, altijd op een ander niveau verder denken, geloof ik. Ik zit eigenlijk wel met plezier te denken. Ik ben een mens, dus denk ik. Maar mijn werk is niet geprogrammeerd. Ik teken wat omdat ik iets denk, en dan is dat weer afgelopen. Het zijn zo maar wat foto’s die ik uit mijn hersens maak, snap je.

‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’ van Jan Smet en Toon Horsten verschijnt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Stripgids bij uitgeverij Vrijdag. Het bevat interviews met Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano. Walter van den Broeck schreef een woord vooraf, de cover is van Jan Van der Veken.