Daisy:Lycéennes à Fukushima (REIKO MOMOCHI)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Daisy:Lycéennes à Fukushima (REIKO MOMOCHI)


11 maart 2011. Aardbeving, tsunami, kernramp. Fukushima zal nooit nog hetzelfde zijn. We zijn nu enkele jaren later en de wereld lijkt Fukushima al vergeten te zijn, maar voor de inwoners van de Japanse provincie zijn de gevolgen van de kernramp nog steeds een harde realiteit die hun leven beheerst.

‘Daisy – Lycéennes à Fukushima’ vertelt het verhaal van vier tienermeisjes die opgroeien in het Fukushima van na de ramp. Ze zitten in het laatste jaar van het middelbaar enmoeten beslissen over hun toekomst. Maar radioactiviteit regeert hun leven. Hebben ze wel een toekomst? Waar zal die hen brengen? Moeten ze hun thuis verlaten? Of blijven en meewerken aan de heropbouw? Maar hoe veilig is dat? Onzekerheid troef.

‘Daisy’ is gebaseerd op getuigenissen die de mangaka ter plaatse optekende. De meisjes weten niet hoe ze zich moeten voelen. Slachtoffer van een ramp? Of hoopvol omdat ze in hun eigen huis konden blijven wonen? Veel andere vluchtelingen konden dat niet. Slachtoffers kunnen dat evenmin. Het leven lijkt zijn gewone gangetje te hebben hervat in Fukushima, maar dat is natuurlijk maar schijn. Vele decennia lang zullen ze in radioactief besmet gebied leven. Hoe gaan ze daarmee om? Toeristen komen niet meer naar hun hotels. De rest van Japan wilt hun gewassen niet meer eten. De kernramp heeft hun leven en hun gezondheid verwoest, maar zorgde ook voor financiële en familiale problemen.

‘Daisy’ geeft een waarheidsgetrouw beeld van het leven in Fukushima na de ramp, in een zone die niet ontruimd moest worden, maar waar het leven natuurlijk overheerst wordt door de gebeurtenissen na de tsunami. Hoe nemen mensen de draad weer op? Wat houdt hen recht of stuurt hen de dieperik in? Aanrader! (KS)


REIKO MOMOCHI

‘Daisy – Lycéennes à Fukushima’ (twee delen verschenen), Akata, 192 blz., €6,95.
(Franstalig)