Hip Hop Family Tree 2: 1981-1983 (Ed Piskor)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Hip Hop Family Tree 2: 1981-1983 (Ed Piskor)

Piskor is vooral bekend door zijn werk met Harvey Pekar, voor ‘American Splendor: Our Movie Year’ (2004) en ‘Macedonia’ (2007). Hij heeft ook enkele undergroundseries gemaakt: ‘Deviant Funnies’, ‘Isolation Chamber’ en ‘Wizzywig’. Maar deze prestigieuze reeks over het ontstaan van de hip hop-muziek vestigt hij zijn naam pas echt.

In dit tweede deel lezen we over mijlpalen ‘Planet Rock’ van Afrika Bambaataa en ‘The Message’ van Grandmaster Flash, en vernemen we hoe svengali Malcolm McLaren het genre naar Engeland exporteerde. We maken kennis met nieuwe helden als Beastie Boys, Ice T, Dr. Dre, Chuck D en Run DMC. Sylvia Robinson van Sugarhill Records blijkt een taaie tante. Maar oudgediende Melle Mel steelt de show.

Piskor maakt van de gefragmenteerde verhaaltjes een wervelwind van indrukken, feiten en situaties. Hij haalde inspiratie bij ‘X-Men comics’, waar ook een hoop personages om de beurt de aandacht opeisen. De strip is dan ook getekend in de stijl van oude superheldencomics, met kleuren in rasterdruk op vergeeld papier. Het lijkt goedkoop, maar werkt perfect. Funky fresh! (SM)


Ed Piskor
‘Hip Hop Family Tree 2: 1981-1983’,

Fantagraphics, 112 blz., ca. €25.
(Engelstalig)