“Zo, laat ik dat kanon van je afnemen, want dat is gevaarlijk speelgoed.” Lang voor James Bond sprak privé-detective en misdaadbestrijder Dick Bos zijn tegenstanders met een stoïcijnse koelbloedigheid toe. Hij had dan ook een geheim wapen: jiu-jitsu. Indien nodig schakelde hij die vaardigheid in om zelfs de gevaarlijkste en behendigste ploerten uit te schakelen en desgewenst in een knoop te leggen.
Dick Bos werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Nederlandse stripmaker Alfred Mazure, kortweg Maz. Rich Thomassen verzamelde al zijn kennis over de man achter het in Nederland legendarisch geworden personage in ‘En Maz creëerde Dick Bos’, een boek dat heen en weer springt tussen biografie, bibliografie, analyse en essayistiek.
Maz blijkt een grote droom gehad te hebben, films maken, en toen hij die probeerde te verwezenlijken (de latere Sjef Van Oekel-acteur Dolf Brouwers en schrijver Leonard Huizinga figureerden in zijn films), bracht hem dat financieel tot aan de rand van de afgrond. Zijn eerste strip met tekstballons werd bovendien ook nog eens een krantenfilm genoemd.
Tijdens de oorlog speelde te tekenaar een rol in het verzet, hij emigreerde later naar Engeland waar hij eveneens een carrière als tekenaar uitbouwde (hij tekende zowel voor blootbladen als voor het officiële orgaan van de Tories), worstelde een tijd met psychische problemen, en woonde een paar jaar op Malta en op Tenerife – alvorens op 16 februari 1974 op amper 59-jarige leeftijd te overlijden.
Thomassen brengt het allemaal mooi in kaart. Met een iets rechtlijnigere aanpak, misschien zelfs gewoon chronologisch, zou het boek geholpen zijn. Toch is deze goedvulde grabbelton aan informatie leesbaar genoeg om van het voorlopig definitieve boek over Dick Bos en zijn bedenker te mogen spreken. (TH)
Rich Thomassen
‘En Maz creërde Dick Bos’,
Aspekt, 380 blz., €24,95.