Willy Vandersteenprijs 2015 voor Charel Cambré en Marc Legendre

Je bent hier:  Home » Nieuws » Willy Vandersteenprijs 2015 voor Charel Cambré en Marc Legendre

De Willy Vandersteenprijs 2015 gaat dit jaar naar ‘Amoras 5: Wiske’ van Charel Cambré en Marc Legendre. Dat werd woensdag op de Boekenbeurs bekendgemaakt. De prijs is een initiatief van Sabam ARTES en Stripgids, en bekroont het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar. De laureaten krijgen een geldsom van 5000 euro (ter beschikking gesteld door Sabam ARTES) én een tekening van de vorige laureaat, Simon Spruyt.

Uit het juryrapport: “Voor het eerst in zijn geschiedenis gaat de Willy Vandersteenprijs dit jaar naar twee stripmakers. Aan de ene kant een stripscenarist met een paar decennia ervaring, die zowel humoristische als realistische strips op zijn palmares heeft staan. Aan de andere kant één van de beste tekenaars van zijn generatie, wiens werk zowel kwalitatief als kwantitatief grote indruk maakt. Samen geven ze een heel nieuwe interpretatie aan enkele klassiek geworden karakters uit de Vlaamse familiestrip. Ze sturen Suske en Wiske opnieuw naar het eiland Amoras, en laten hen daar heftige avonturen beleven – in een heel nieuwe stijl, met een heel andere grafiek, met een strak verteltempo en voor een ouder publiek dan de gewone ‘rode’ reeks. En dat allemaal met personages die ondertussen zeventig jaar oud zijn. De jury van de Willy Vandersteenprijs 2015 is er van overtuigd dat Willy Vandersteen zelf érg blij zou geweest zijn met de winnaar van dit jaar. Bij unanimiteit werd de prijs toegekend aan het album ‘Amoras 5: Wiske’ van Charel Cambré en Marc Legendre.”

Tijdens de finale stemronde lagen drie titels ter tafel, en de jury houdt eraan ook de twee andere albums te vermelden: ‘S1ngle: Fantasy’ van Hanco Kolk en Peter De Wit en ‘Elsje 8: Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort’ van Eric Hercules en Gerben Valkema. Het zijn, vindt de jury, drie strips die overtuigend aantonen dat er ook vandaag sprankelende en vernieuwende dingen gebeuren in de wereld van de Vlaamse en Nederlandse kranten- en familiestrip.

De jury bestond dit jaar uit bibliotheekmedewerker Lieve Scheers (bibliotheek Puurs), stripauteurs Robert van der Kroft en Luc Morjaeu, en stripjournalisten Michael Minneboo en Toon Horsten. Helena Vandersteen, dochter van de naamgever, trad als naar gewoonte op als niet-stemgerechtigd voorzitter. Bij de voorbije vier edities ging de prijs naar Brecht Evens, Michiel van de Pol, Typex en Simon Spruyt.

De Willy Vandersteenprijs wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de erven Vandersteen.