Stripschapprijzen voor Maaike Hartjes en Strip2000

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripschapprijzen voor Maaike Hartjes en Strip2000

Het Stripschap, de Nederlandse organisatie voor belangstellenden in strips, heeft de laureaten bekend gemaakt van haar jaarlijkse prijzen. De Stripschapprijs, de meest prestigieuze oeuvreprijs van het Nederlandse beeldverhaal die sinds 1974 wordt toegekend, gaat naar Maaike Hartjes. Sinds midden jaren negentig publiceert de Nederlandse ‘Maaike’s Dagboeken’, ogenschijnlijk eenvoudig getekende anekdotes uit haar dagelijks leven. Daarnaast maakte ze verschillende reisdagboeken. “Haar handelsmerk is een stijl die zich het beste laat omschrijven als expressief minimalisme”, aldus de Stripschapcommissie. Hartjes was een van de eerste voorzitters van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS). Vandaag maakt ze ‘Tekeningen Rekeningen’, zakelijke tips in stripvorm voor illustratoren. “De commissie beloont dan ook niet alleen het feit dat Maaike Hartjes in bijna 25 jaar is uitgegroeid tot een van de belangrijkste stripmakers van haar generatie maar benadrukt vooral haar doorzettingsvermogen en inzet voor de branche.”

De P. Hans Frankfurtherprijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar op bijzondere wijze heeft ingezet voor de strip in Nederland. Uitgeverij Strip2000 publiceert ondertussen al vijf jaar humorstrips en lanceerde dit jaar het avonturenlabel Gorilla. De commissie looft dan ook het voornemen van de naaste medewerkers van de onlangs overleden Peter van der Heijden om diens droom voort te zetten.

Daarnaast werden de kanshebbers voor de Jaarprijzen bekendgemaakt. De genomineerden voor het Album van het Jaar 2015 zijn ‘Tibet’ (Mark Hendriks), ‘Wiske’ uit de reeks ‘Amoras’ (Marc Legendre en Charel Cambré), ‘Enkel voor onbevoegden’ van ‘Esther Verkest’ (Kim Duchateau), ‘De aanslag’ (Milan Hulsing) en ‘Verkild Hart’ (Gilles Dal en Johan De Moor). Voor het Jeugdalbum van het Jaar 2015 zijn dat ‘Sooi en Sientje’ van ‘Suske en Wiske’ (Studio Vandersteen), de eerste twee albums van ‘De ontdekkers’ (Mars Gremmen) en delen 16, 17, 18 en 19 van ‘Mieleke, Melleke, Mol’ (Urbanus en Dirk Stallaert).

De prijzen worden uitgereikt op zondag 28 februari tijdens De Stripdagen in Rijswijk. Ook de winnaars van van het Album en het Jeugdalbum van het Jaar worden dan bekendgemaakt.