Jan van Doornspeek wint Plastieken Plunk 2015

Je bent hier:  Home » Nieuws » Jan van Doornspeek wint Plastieken Plunk 2015

Met ‘Wachtkamer’ heeft Jan van Doornspeek de achtste editie van de Plastieken Plunk, de prijs voor het beste kortverhaal van het afgelopen jaar, gewonnen. “Ik had er wel op gehoopt en ik dacht dat ik een goede kans maakte”, vertelt Jan. “Er waren andere strips bij die mooier getekend waren maar ik had een goed verhaal. In ‘De wachtkamer’ vertelt een man tegen een ongeïnteresseerde vrouw over zijn existentiële eenzaamheid. Op het einde blijkt dat hij zonder afspraak in de wachtkamer zit. Er zit een dubbele bodem in de strip, hij is tegelijk grappig en tragisch.”

Van Doornspeek won eerder de Benelux Beeldverhalen Prijs 2011 en maakt strips voor onder meer Tattoo Planet en Zone 5300. Dankzij de Plastieken Plunk is hij nu een
door Luc Cromheecke gekneed beeldje en 250 euro rijker. “We hebben er vandaag een leuke dag in Gent van gemaakt dus het prijsgeld gaat integraal naar de reiskosten”, lacht Jan. “Het beeldje krijgt een mooi plaatsje op de vensterbank in het zonlicht.”

Juryvoorzitter Willy Linthout mocht de Plastieken Plunk overhandigen aan de gelukkige winnaar. Daarnaast kon ook het publiek voor het beste kortverhaal stemmen. De publieksprijs en de bijhorende 50 euro gingen naar Floris De Smedt, die ‘Het Spookhuis’ van ‘Kapitein Ansjovis’ instuurde. “Ik ben enorm geschrokken toen ik hoorde dat ik 40 procent van de stemmen had gekregen”, reageert hij. “De andere kandidaten zijn toch jonger en hebben dus allicht veel meer vriendjes op de sociale media. Ik had wel een mail rondgestuurd naar 20 man en iets op het forum van Spirou gepost maar daar zit misschien 3 man. De 50 euro? Die was eigenlijk al op voor ik hier binnen stapte (lacht).”

De acht verhalen die de shortlist haalden, kan u hier lezen. Interviews met de deelnemers vindt u hier.