Strips onder de kerstboom: Luc Morjaeu

Je bent hier:  Home » Nieuws » Strips onder de kerstboom: Luc Morjaeu

In de laatste week voor de eindejaarsfeesten geven Vlaamse stripauteurs u hun cadeautips. Vandaag: Luc Morjaeu.

Verkild Hart

“Ik heb ‘Verkild Hart’ van tekenaar Johan De Moor en scenarist Gilles Dal gelezen als jurylid van de Willy Vandersteen-prijs. Het kwam helaas niet in aanmerking omdat het oorspronkelijk in het Frans was uitgegeven. Het hoofdpersonage is eenzaam en niet in staat om zijn gedachten en gevoelens te delen met andere mensen. Hij denkt na over de dood en ervaart een afstand tot het leven. Toch wordt ‘Verkild Hart’ nooit zwaar op de hand, een euvel waar menig graphic novel aan lijdt. De grafische uitwerking verrast, is sterk en veelzijdig. Het is een plezier om te zien hoe er telkens een nieuwe invalshoek werd bedacht om het ‘verhaal’ te vertellen. Het album ademt een zoete melancholie uit, die voor mij erg herkenbaar is. Maar dat kan ook aan mijn leeftijd liggen, misschien mag je niet te jong zijn om dit te lezen en naar waarde te kunnen schatten.”

Elsje 8 Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort

“Elsje, van de onovertroffen Gerben Valkema (tekeningen) en Eric Hercules (scenario), staat voor teken- en vertelplezier. De gags refereren naar het rijke stripverleden van Robbedoes maar staan stevig in het heden. Aanrader voor iedereen die van humor houdt en vakmanschap kan waarderen.”Luc Morjaeu is de hoofdtekenaar van ‘Suske en Wiske’, die dit jaar hun zeventigste verjaardag vierden. Strip2000 begon onlangs met heruitgaves van zijn eigen reeks ‘Biep en Zwiep’.