Strips onder de kerstboom: Luc Cromheecke

Je bent hier:  Home » Nieuws » Strips onder de kerstboom: Luc Cromheecke

In de laatste week voor de eindejaarsfeesten geven Vlaamse stripauteurs u hun cadeautips. Vandaag: Luc Cromheecke.

L’art de Morris

“Ik lees soms liever boeken over strips dan de strips zelf, zoals ik ook kan genieten van de ‘making off’ van een goede film. Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat het werk van Morris aan de hand van originelen wordt beschreven. Wat een virtuose tekenaar is Morris! Bijna geen correcties op de platen, meesterlijk gepenseelde taferelen. Morris weet als geen ander verschillende camerastandpunten te gebruiken om de verhalen te vertellen, zonder dat het geforceerd lijkt. Hij is nooit te lui om grote taferelen met tientallen mannekes, paarden en postkoetsen te tekenen. Elk prentje is een streling voor het oog. Mooi en efficiënt opgemaakt boek, prachtig veel mooie scans, uitgebreid gedocumenteerd met foto’s, schetsjes en allerlei lekkers.”

Spirou Jijé L’intégrale 1940 – 1951

“Jijé nam de ‘volks’ getekende held van het gelijknamige stripweekblad over van Rob-Vel. Zijn manier van vertellen is nog erg primitief, maar zijn tekeningen zijn enorm zwierig en zitten vol visuele vondsten. Je ziet onmiddelijk waar Franquin en Morris de mosterd vandaan haalden. Hij wordt dan ook letterlijk de leraar van een hele reeks geniale tekenaars. Met z’n clubje brengt hij de Belgische strip naar wereldniveau. Dupuis heeft recent meer mooie overzichtswerken gepubliceerd maar dit is toch een topper. Wat ik niet wist is dat Jijé slechts een drietal verhalen heeft gemaakt van Robbedoes. Naast die drie verhalen bevat het boek een heleboel foto’s, kaartjes en advertenties en is alles tot in de puntjes gedocumenteerd.”Luc Cromheecke won dit jaar de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Hij tekent voor het weekblad Spirou en werkt momenteel samen met scenarist Bruno De Roover aan ‘De Tuin van Daubigny’, een getekende biografie van de Franse schilder.