My Boy (Olivier Schrauwen)

Je bent hier:  Home » Nieuws » My Boy (Olivier Schrauwen)


Toen ‘My Boy’, het Engelstalige debuut van Olivier Schrauwen, in 2006 verscheen, tuimelden de recensenten uit binnen- en buitenland over elkaar heen om te zeggen hoe goed het boek wel was. Met kortverhalen in verschillende bladen had Schrauwen al wat naam gemaakt, maar nu bleek dat hij ook iets te vertellen had. Hij werd de writer’s writer van het Vlaamse beeldverhaal: geen topverkoop, maar op handen gedragen door zijn collega’s. Hij kreeg zowaar ook de zegen van Art Spiegelman.

‘My Boy’, het verhaal van een gedistingeerde vader en zijn misvormde zoon, zou je het getekende antwoord op Elsschots ‘Een ontgoocheling’ kunnen noemen, uitgevoerd in een stijl die verwijst naar het werk van de Amerikaanse tekenaar Winsor McCay (‘Little Nemo in Slumberland’). Niet alleen de lijntekeningen en de lettering putten inspiratie uit diens werk, ook de ingetogen inkleuring die aan oud krantenpapier doet denken, imiteerde Schrauwen met verve. Het leverde een postmoderne art nouveaustrip op, met grafische vondsten op haast alle pagina’s.

Deze mooi verzorgde nieuwe editie, met extra pagina’s, bewijst dat het boek niets aan kracht heeft ingeboet. Een klassieker van de Vlaamse striproman. (TH)


Olivier Schrauwen

‘My Boy’, Bries, 80 blz., €20.