Mark Smeets: onaf en ongefilterd

Je bent hier:  Home » Nieuws » Mark Smeets: onaf en ongefilterd

Dit voorjaar verschijnt bij Scratch Books ‘De triomf van het tekenen’, een overzichtswerk van meer dan 300 pagina’s van het oeuvre van de Nederlandse tekenaar Mark Smeets, samengesteld door Fake Booij, Piet Schreuders, Luuk Smeets en René Windig. “Hij lijkt er alles aan gedaan te hebben om zijn geniale werk geheim te houden en om na zijn dood zo snel mogelijk te worden vergeten”, schrijft Piet Schreuders in de nieuwe Stripgids, “maar dat is onverdiend.”

Smeets begon te tekenen onder invloed van Hergé, wiens werk hem de uitspraak ontlokte “Het zou me niet kunnen schelen als ik voor de rest niet deugde, als ik maar de prins-bisschop onder de striptekenaars was.” Zijn werk verscheen aanvankelijk in Nederlandse undergroundbladen zoals Tante Leny presenteert! en daarna ook in gevestigde tijdschriften zoals NRC Handelsblad. De grootste constante in zijn werk waren evenwel zijn schetsboeken, die hij voor zijn plezier voltekende. Samen met ‘De triomf van het tekenen’ verschijnt bij Scratch ook ‘Schetsboek 1993’ van Smeets.

Het volledige essay van Piet Schreuders en een portfolio met werk van Mark Smeets vindt u in Stripgids 44, in een bibliotheek of stripspeciaalzaak bij in de buurt.