Nieuwe uitgeverij SubQ mikt op crossmediaal

Je bent hier:  Home » Nieuws » Nieuwe uitgeverij SubQ mikt op crossmediaal

Deze zomer verschijnen de eerste drie boeken bij SubQ, een nieuwe Nederlandse uitgeverij. Dat schrijft het Nederlandse Boekblad. SubQ is een initiatief van Bruno Felix (Submarine) en Paulien Loerts (Singel Uitgeverijen). Hun beide bedrijven zijn betrokken bij de animatieverfilming van de stripbio ‘Vincent’ van Barbara Stok. Ook Bart Wessels van Uitgeverij Q, Remco Vlaanderen van Submarine Channel en stripjournalist Gert Jan Pos zijn betrokken.

Volgens Bruno Felix wil de nieuwe uitgeverij het beeldverhaal in Nederland op de kaart zetten. “In vergelijking met bijvoorbeeld onze zuiderburen kent de graphic novel in Nederland nog steeds een bescheiden traditie. Het zou mooi zijn als we er hier ook een groter publiek mee kunnen bereiken.”

Uniek aan SubQ is de crossmediale aanpak. De uitgeverij wil zich niet binden aan specifieke verschijningsvormen maar denkt aan een tweede leven voor strips in de vorm van speelfilm, animatie, interactief project of tentoonstelling. “Strips, films, games en andere beeldverhalen liggen tegenwoordig steeds meer in elkaars verlengde”, aldus Felix. “Wij hebben een bovenmatige interesse in alle vormen van beeldcultuur. Onze handen jeuken om dat uit te dragen.”

In juni brengt SubQ haar eerste boek uit, ‘Deserteur’, een graphic novel van de Deen Halfdan Pisket over de Armeense genocide. In juli volgt het economisch getinte ‘Economix’ van de Amerikanen Michael Goodwin en Dan Burr. In augustus komt ‘Refugee Republic’, waarin tekenaar Jan Rothuizen, journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser het dagelijkse leven in een Irakees vluchtelingenkamp beschrijven. Voor dat laatste project werd door Submarine Channel al een interactieve website ontwikkeld die beloond werd met een Dutch Design Award.