Brecht Evens: “Aan de buis van de caleidoscoop geschud”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Brecht Evens: “Aan de buis van de caleidoscoop geschud”

Lorenzo Mattotti, Jirô Taniguchi, Floc’h… Brecht Evens wandelt in grote voetstappen nu ook hij een Travel Book mocht maken voor het Franse luxemerk Louis Vuitton. Na een paranoïde psychose in Tokyo kreeg Evens de vraag om een getekend reisverslag te maken over Parijs, dat hij sinds enkele jaren zijn thuisstad mag noemen. “Deze opdracht hielp in elk geval om wat meer te zien van Parijs dan het noordoosten waarin ik doorgaans rondhang”, vertelt hij. “Ik heb totaal mijn eigen zin gedaan.”

Dat Parijs al miljoenen keren in beeld is gebracht door fotografen, tekenaars en schilders, zag Evens niet als een nadeel. “Integendeel, de stad hoeft niet geïntroduceerd te worden. Met twee likken verf herken je de Eiffeltoren, met één rosette de Notre Dame. Een menselijk gezicht kan je op duizenden manieren tekenen en het blijft herkenbaar als een gezicht, een dorsmachine tekenen is zwoegen.”

Ondertussen werkt Evens gestaag verder aan zijn volgende strip, ‘City of Belgium’, waarvan hij regelmatig afbeeldingen op Facebook plaatst. Daarmee grijpt hij terug naar zijn doorbraakalbum ‘Ergens waar je niet wil zijn’. “Het is niet zozeer een vervolg maar ik begon wel een verhaal te schrijven over drie personages, twee mannen en een vrouw, die een nacht lang door de stad razen. Dat is bijna exact de set-up van ‘Ergens waar je niet wil zijn’ maar in plaats van die gelijkenis te verstoppen probeer ik er de nadruk op te leggen. We zien figuranten opnieuw opduiken, we belanden weer in Disco Harem… Een gedeeld universum. Je kan het zien als een update, een ‘revisited’. Dezelfde wereld, maar er is aan de buis van de caleidoscoop geschud.”