Yncke: “Wat meer mijn draai gevonden”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Yncke: “Wat meer mijn draai gevonden”

Afgelopen weekend stelde Yncke op het stripfestival van Knokke-Heist ‘Drie seizoenen’ voor, het tweede deel van haar fantasystrip ‘Per’Bat’. “De reacties op het eerste deel waren leerrijk en plezant”, aldus Yncke. “Heel fijn en bemoedigend dat er mensen waren die herhaaldelijk vroegen naar deel twee. Dit album gaat verder waar deel één eindigde. Naar mijn gevoel is het qua verhaal meer een geheel dan het eerste. Ik heb naar mijn gevoel wat meer mijn draai gevonden.”

Dat we vandaag overspoeld worden door hippe fantasy zoals ‘Game of Thrones’, vindt Yncke geen belemmering voor het maken van haar strips. “Maar ik probeer dan ook niet origineel te zijn. Als je een goed idee hebt, kun je er donder op zeggen dat er duizend andere mensen dat idee ook al gehad hebben, waarvan minstens eentje er dan ook nog eens iets veel interessanter mee gedaan heeft dan wat ik er mee van plan was. Per se origineel willen zijn werkt verlammend. Ik probeer gewoon het verhaal te vertellen zoals ik vind dat het verteld moet worden.”

Yncke publiceert ‘Per’Bat’ voor op haar eigen website. “Of ik schrik heb ik dat zo minder boeken ga verkopen? Nee. Er zijn behoorlijk wat striplezers die graag op papier lezen. Zelf lees ik redelijk wat webcomics maar mijn echte favorieten heb ik toch ook op papier gekocht, voor zover ze beschikbaar zijn en de verzendkosten meevallen. Als er iemand van plan was ‘Per’Bat’ te kopen maar door het online lezen tot de conclusie komt dat het niet echt in de smaak valt, des te beter voor die persoon. Terwijl er misschien iemand anders de strip juist wel koopt door hem online te ontdekken.” Het derde deel staan dan ook al online op Yncke’s website. “Ik heb het even stilgelegd om deel twee voor druk klaar te maken, maar deze week begin ik weer aan mijn wekelijkse update op woensdag.”