Weduwe van Peyo overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Weduwe van Peyo overleden

Hommagetekening die stripauteur Olivier Saive op Facebook plaatste

Gisterenochtend is Nine Culliford, de weduwe van Peyo, overleden. Janine Devroye, zoals haar meisjesnaam luidde, trouwde in 1951 met stripauteur Pierre Culliford en ging bij hem werken als inkleurster. Zo voorzag ze zeven jaar later enkele dwergen van drie appels groot van een kleur toen die voor het eerst verschenen in Peyo’s stripreeks ‘Johan en Pirrewiet’.

“Door deductie was het snel duidelijk dat de Smurfen blauw moesten zijn”, vertelde Nine Culliford in een interview dat verscheen in Stripgids 31. “De verhalen speelden zich in de Middeleeuwen af, tegen een achtergrond van kastelen en bossen. Groen was dus al meteen uitgesloten. Rood kon ook niet, dan zouden ze te hard opvallen. En geel… Dat leek me wat te gewelddadig. Gele Smurfen, dat was geen gezicht. Dus werd het blauw. Ik legde mijn werk altijd aan mijn man voor, ook dit keer, en hij was meteen enthousiast.”

Na het overlijden van Peyo in 1992 werden zijn belangen verder behartigd door zijn kinderen Thierry en Véronique onder supervisie van Nine, die ook nog steeds de inkleuring van nieuwe albums in de gaten hield. Nine Culliford is 86 jaar geworden.