Vlaams ereteken voor ridder Marc Sleen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaams ereteken voor ridder Marc Sleen

Op de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor de tweede keer de Vlaamse eretekens uitgedeeld. Die worden toegekend aan personen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest voor Vlaanderen.

Een van de tien gelukkigen was voormalig ‘Nero’-tekenaar Marc Sleen. “Striptekenaar op rust Marc Neels heeft met 217 Nero’s een rijke bijdrage aan de Vlaamse stripcultuur en het Vlaamse culturele erfgoed in het algemeen geleverd”, aldus Bourgeois. “Zijn strips zijn een inspiratiebron voor vele Vlaamse striptekenaars.” Sleens ereteken werd in ontvangst genomen door zijn levenspartner Catharina Kochuyt.

Aan een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap zijn noch voorrechten, noch een geldprijs verbonden. De gelauwerden werden voorgedragen door leden van de gewestsregering – in het geval van Sleen was dat door minister-president Bourgeois zelf. Het ereteken is niet de eerste onderscheiding voor de ondertussen 93-jarige stripauteur: in 1993 mocht hij een Gouden Adhemar in ontvangst nemen voor zijn ganse carrière en in 1997 werd hij door Albert II geridderd.

In de Oostendse bibliotheek Kris Lambert is nog de hele maand juli een overzichtsexpo met onder meer originelen, zeefdrukken en posters van Sleen te bezoeken.