Bertin van Vliet: “Strip is een geweldig medium”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bertin van Vliet: “Strip is een geweldig medium”

Bertin van Vliet maakt muziek, geeft workshops, regisseert videoclips en tekent strips. Zijn eerste album, ‘Station tijd’, gaf hij vorig jaar in eigen beheer uit. Voor de opvolger ‘Monster’ haalde hij onlangs 1275 euro op via Voordekunst. “‘Station Tijd’ heb ik zelf gefinancierd en daarna aan vrienden en bekenden verkocht in een kleine oplage”, vertelt Bertin. “Crowdfunding is een uitstekende manier om aandacht te vragen voor je werk.”

De Nederlandse stripauteur hoopt op deze manier ook de afstand tussen tekenaar en lezer kleiner te maken. “Misschien ben ik naïef maar ik vroeg me af wat de meerwaarde is van een uitgeverij. Als je met crowdfunding een eerste drukgang kunt bekostigen, lijkt het me niet zo moeilijk om een distributeur te vinden. Daarnaast werk ik het liefst helemaal onafhankelijk, zodat ik precies kan maken wat ik wil. Ik hoop in de toekomst nog meer strips te tekenen en uit te brengen, dan is het fijn om te weten dat mensen je werk kunnen waarderen.”

In ‘Monster’ komt een man bij het ontwaken tot de vaststelling dat hij veranderd is in een reus. “Het verhaal leest als een spannend avonturenboek maar het heeft ook een diepere betekenis. Het gaat over hoe de mensen en de media met de reusachtige man omgaan. ‘Monster’ is een losstaand verhaal, dus geen vervolg op mijn eerste strip. Er komen wel enkele grappige elementen terug, zoals figuren die nu een andere rol spelen en sommige ‘props’. Het is leuk om met dat soort dingen te spelen. Strip is wat dat betreft een geweldig medium.”

Met nog een tiental dagen te gaan heeft Bertin ondertussen zijn streefdoel al gehaald. “Het ging onverwacht snel. De actie loopt wel door, voor degene die nog van de aanbiedingen willen profiteren, zoals een gesigneerde uitgave met een t-shirt. Dit motiveert enorm om aan de volgende strip te beginnen.” ‘Monster’ van Bertin van Vliet steunen kan nog steeds via de pagina op Voordekunst.