Art Spiegelman toont voorliefde voor ‘one page graphic novels’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Art Spiegelman toont voorliefde voor ‘one page graphic novels’

In het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker staat deze week een nieuwe stripplaat van Art Spiegelman. In ‘Lost’ zit het de kleine Oxo niet bepaald mee. Daarnaast plaatste Spiegelmans vrouw Françoise Mouly, sinds 1993 kunstredacteur voor The New Yorker, een artikel online waarin de Amerikaanse stripauteur zijn liefde voor ‘graphic novels van één pagina’ uitdrukt.

“Een jaar of zeven geleden mocht ik een stripplaat maken voor de opiniekatern van de Washington Post”, vertelt Spiegelman. “De redacteur was erg enthousiast en zei me ‘Fantastisch, we hebben nog nooit eerder een graphic novel gehad!’ Ik wees hem er op dat het maar om een strip van één plaat ging waarop de man antwoordde ‘Juist, en wij hebben nog nooit eerder een graphic novel gehad!’”

Spiegelman besefte dat ambitieuze stripverhalen ook op één pagina in plaats van driehonderd verteld kunnen worden en selecteerde op basis van inhoud of de herinneringen die hij er aan had enkele ‘one-page graphic novels’, platen van onder meer ‘Krazy Kat’-tekenaar George Herriman, undergroundartiest R. Crumb en Chris Ware.

Begin augustus was het dertig jaar geleden dat het eerste deel van ‘Maus’, de holocauststrip met Spiegelmans vader in de hoofdrol en allicht het bekendste werk van de Amerikaanse stripauteur, verscheen. Spiegelman won in 1992 de Pulitzer Price nadat ook het tweede deel van ‘Maus’ verschenen was.