Isabel Baele over ‘De Queeste van Yin’: “Er zit manga in maar evengoed Disney”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Isabel Baele over ‘De Queeste van Yin’: “Er zit manga in maar evengoed Disney”

Isabel Baele debuteert deze maand met het eerste deel van haar reeks ‘De Queeste van Yin’. Naar eigen zeggen begon ze de passie voor tekenen pas echt te voelen tijdens het volgen van een cursus striptekenen in Hasselt. “Voor ons eindwerk moesten we een verhaaltje maken van vier pagina’s. Maar al mijn verhalen waren veel te lang en ondertussen was ik ook begonnen met het schetsen van leuke schattige en minder schattige personages. Zo begon er een grote wereld te ontstaan in mijn hoofd.”

Langzaam maar zeker werd die wereld ook bevolkt met personages. “Eerst was Yang de titelheld maar ik vond het toch leuker om met het donkere, de nacht, de kou als hoofdpersonage te werken. Mijn eindwerk werd een klein kort verhaaltje waarin Chi haar kleine vriend Ori ontmoet. Samen verslaan ze een groot monster en ontsnappen ze aan de gemene Worgels. Na vele positieve reacties besloot ik Chi ook in het grotere verhaal mee te laten spelen. Dat heb ik verder uitgewerkt na de cursus.”

In juni won het eerste Engelstalige deel van ‘The Quest of Yin’, dat Isabel zelf uitgeeft, de prijs voor beste origineel verhaal op de Animecon-beurs in Den Haag. Wie voorbeelden van Isabels tekenstijl bekijkt, zoals bijvoorbeeld op haar blog, ziet ongetwijfeld de invloed van de Japanse manga’s. “Maar manga’s zijn strips en ik teken voornamelijk grote illustraties om in te kaderen. Ik zelf geef wel toe dat er Japanse inspiratie in zit – veel zelfs (lacht) – maar evengoed bijvoorbeeld Disney. Ik heb dit album niet getekend met het idee ‘nu ga ik eens een manga maken’. Mensen die mijn strip lezen, noemen het manga maar ook comic of zelfs strip. Een naam er op plakken wordt dus moeilijk.”

Wie Japan zegt, zegt vandaag ook – terug – Pokémon. “Ja, I’m guilty! (lacht) Ik ben een heel grote fan. Ik verzamel zelfs knuffels en figuurtjes. Dankzij Pokémon kreeg ik de kriebel om te tekenen toen ik klein was. Ik heb ze altijd getekend tot ik in het hoger kwam, daar vonden de leerkrachten het stom. Maar ik had dus niet mogen luisteren! Daarna herpakt, beginnen te werken, in het beurzencircuit terecht gekomen en er nooit meer uitgeraakt.”

Isabels buttons, prints, sleutelhangers en stripreeks ‘The Quest of Yin’ zijn online te koop. Het eerste deel van ‘De Queeste van Yin’ verschijnt deze maand bij Mediageuzen.