‘Cher Ami’: ode aan de dieren in de Eerste Wereldoorlog

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Cher Ami’: ode aan de dieren in de Eerste Wereldoorlog

WOI staat bekend als de eerste grootschalige oorlog waarin technologische ontwikkelingen van doorslaggevend belang waren. Toch werden er nog steeds massaal dieren aan en achter het front ingezet. ‘Cher Ami’, zowel een boek, een cd als een theatervoorstelling, wil hulde aan hen brengen. Basis voor het project zijn de verhalen van de baviaan Jackie, de bullterriër Stubby en de olifant Jenny, die door Joost Wynant geschreven en door Gustavo Garcia, Ivan Adriaenssens en Roman Klochkov in stripvorm gegoten werden.

“Joost had mijn strips ‘Afspraak in Nieuwpoort’ en ‘Elsie en Mairi’ gelezen en contacteerde me voor ‘Cher Ami’”, vertelt Ivan. “Hij werkte aan het visuele luik voor een conceptplaat van de band Yuko over de dieren die in de Eerste Wereldoorlog verzeild geraakt waren. Yuko zou live optreden met animatiefilms achter hen geprojecteerd. Ik was meteen geïnteresseerd. Strips tekenen is een eenzaam beroep, dus het is bijzonder leuk om met een klein team zoiets moois te maken.”

De verhalen werden in beeld omgezet door de illustratoren en geanimeerd door Sam Verhaert op de muziek van Yuko. “Die samenwerking was eigenlijk heel organisch, ieder van ons mocht in zijn stijl werken. Mijn tekeningen vulden uiteindelijk vier songs, die van Gustavo drie en Roman heeft zelf zijn filmpje over de olifant Jenny op één song geanimeerd. Dat kan zo naar animatiefilmfestivals en gaat daar ook prijzen winnen, let maar op mijn woorden.”

Ivan mocht aan de slag met Sergeant Stubby. “Hij werd naar Europa meegesmokkeld als gezelschapsdier maar al snel werd hij de mascotte van het Amerikaanse leger”, legt de tekenaar uit. “Hij rook het gas nog voor de soldaten, hij snuffelde op het slagveld naar gewonden… Een echte held, die enkele keren gedecoreerd is geworden. Hij staat nu opgezet in het Smithsonian museum, met zijn jasje vol medailles.”

Net als zijn collega Marcel Rouffa toont Ivan een sterke interesse voor WOI in zijn stripwerk. Maar in tegenstelling tot Rouffa is het voor hem geen morele plicht om de verhalen te vertellen. “Bij mij is het meer een fascinatie. Het is een onuitputtelijke bron aan verhalen, die vaak onderling verbonden zijn of me tot nieuwe verhalen leiden. Ik ben begonnen in Nieuwpoort, mijn tweede boek speelde in Veurne en Pervijze en ‘De laatste Braedy’, de afsluiter van het drieluik, verschijnt in maart en gaat over Passendale. De tanks staan centraal, meer bepaald de MarkIV, ongelofelijke machines. Natuurlijk wordt een oorlog gevoerd door mensen, niet door machines, dus ben ik op zoek gegaan naar verhalen van de tank crews. Het is voor mij dus niet zozeer een morele plicht, maar eerder een ongebreidelde interesse die me zo gek maakt dat ik telkens twee werkjaren in de WOI-materie vertoef.”

Alle info over ‘Cher Ami’, inclusief speeldata, vind je op www.cherami.be.