Tekenaar Ted Benoit overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tekenaar Ted Benoit overleden

© Bart Van der Moeren

Uitgeverij Dargaud meldt het overlijden van Ted Benoit. De Franse tekenaar werd 69 jaar. Hij werd bekend bij een groot publiek toen hij midden jaren negentig samen met scenarist Jean Van Hamme het eerste album van Blake en Mortimer na de dood van geestelijke vader Edgar P. Jacobs mocht maken.

Benoit debuteerde in 1979 met het album ‘Hôpital’, waarmee hij onmiddellijk de prijs voor beste tekenaar mocht ontvangen in Angoulême. Zijn volgende album, ‘Vers la ligne claire’, is een hommage aan Hergé en Joost Swarte en geeft aan in welke richting zijn carrière zou evolueren. Hoofdpersonage in die strip is Benoits eigen creatie Ray Banana, waarvan twee jaar geleden nog een album verscheen.

In 1996 komt ‘De zaak Francis Blake’ uit, een nieuw avontuur van Blake en Mortimer bijna tien jaar na de dood van Jacobs. Vijf jaar later maken Van Hamme en Benoit ‘Bericht uit het verleden’. “Hij slaagde er werkelijk in om de sfeer van Blake en Mortimer te vatten”, loofde André Juillard, van wie eind dit jaar een nieuw album van het iconische duo verschijnt, zijn collega in Stripgids 24. Benoit stond echter bekend om zijn trage tekenwerk, meteen de reden dat hij diende af te haken voor Blake en Mortimer. De laatste jaren was hij vooral actief in de reclamewereld als illustrator.