Wide Vercnocke over visioenen, sjamanen en narwals

Je bent hier:  Home » Nieuws » Wide Vercnocke over visioenen, sjamanen en narwals

Donderdag 28 april 2016 werd in de Schelde nabij Bornem voor de eerste keer in België een narwal aangetroffen. Vorige week spoelde een tweede exemplaar aan. Het hoofdpersonage in ‘Narwal’, het derde boek van Wide Vercnocke, is een introverte man die door een blessure aan de slag moest als materiaalmeester bij een atletiekclub. Een sjamaan moet hem helpen zodat hij een hordeloopster terug kan imponeren.

In zijn debuut was de hoofdfiguur nog bijna letterlijk vergroeid met zijn sofa, in opvolger ‘Wildvlees’ veranderde een hert in een man om een vrouw die hij toevallig ontmoette, op te sporen. Toch is het nieuwe album geen rechtstreeks vervolg. “‘Narwal is gecreëerd om als een tweeluik met ‘Wildvlees’ te fungeren”, vertelt Wide Vercnocke. “Een parallelle vertelling met dezelfde vormtaal, logica en symboliek. Hetzelfde maar anders.”

Voor de sjamaan liet Wide zich inspireren door zijn vader. Een tekst uit de strip komt uit een liedje dat de stripmaker zong op de begrafenis van zijn grootmoeder. “Het was nochtans niet de bedoeling om echt autobiografisch te gaan. Door de inspiratie bij mijn vader te halen is er misschien wel een lichte link te bespeuren. Voor een volgende strip dacht ik wat dieper te spitten in de familiegeschiedenis. Nu nog zorgen dat ik wat ik daar interessant aan vind ook interessant kan maken voor de toekomstige lezer…”

Een van de hoofdstukken in het nieuwe boek heet ‘Visioen van de narwal’. “Of mijn teken- en vertelstijl ook omschreven kan worden als visioenachtig? Daar kan ik me ergens wel in vinden. Ik vind niet dat alles direct duidelijk moet zijn. Zo gebruik ik vaak een vertelstructuur en logica die eerder bij dromen zouden passen. En ik hoop dat één lezing van mijn werk de lezer prikkelt om het nogmaals te lezen”, aldus Wide.