Marc Sleen (93) overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Marc Sleen (93) overleden

In zijn woning in het Vlaams-Brabantse Hoeilaart is Marc Sleen overleden. De stripauteur, allicht het bekendst van zijn ‘dagbladverschijnsel’ ‘Nero’, is 93 jaar geworden. “Striptekenaar Ridder Marc Sleen is vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt”, aldus de familie.

Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt Marc Neels in dienst van De Standaard als politiek karikaturist. Al gauw tekent hij onder het pseudoniem Marc Sleen ook zijn eerste strips, waaronder gags van onder meer de doodbrave ‘Oktaaf Keunink’, slager ‘Doris Dobbel’ en vader en zoon ‘Piet Fluwijn en Bolleke’. Op 2 oktober 1947 verschijnen de eerste stroken van ‘De avonturen van Detectief Van Zwam’ in de krant. Na drie avonturen neemt Nero, die al in het eerste verhaal opduikt, de hoofdrol over van Van Zwam. De strip werd snel populair in Vlaanderen dankzij de onnavolgbare humor, waaronder gesmaakte knipogen naar de actualiteit en bekende figuren.

Marc Sleen zou uiteindelijk meer dan tweehonderd verhalen maken van ‘Nero’, wat hem een vermelding oplevert in het Guinness Book of Records. De laatste jaren werd hij geassisteerd door Dirk Stallaert. In 1993 mocht Sleen, wiens personage Adhemar zijn uiterlijk schonk aan de Bronzen Adhemar, een uitzonderlijke Gouden Adhemar voor zijn ganse carrière in ontvangst nemen tijdens het festival in Turnhout. Tien jaar later verscheen met ‘Zilveren tranen’ het laatste album van ‘Nero’.

In januari 1978 werd Sleen aan de keel geopereerd. Pas nadien bleek dat hij geen keelkanker had. Enkele maanden later werd hij door Jan Smet voor de eerste reeks van Stripgids geïnterviewd. Hij liet toen lezen wat hij de dag voor zijn operatie in het ziekenhuis had geschreven: “Wat ben ik gelukkig een straaltje zonneschijn gebracht te hebben in de saaie grijze levens van hen die dat best kunnen gebruiken en als ik ook maar één lach heb kunnen toveren op het gelaat van hen die minder geluk hadden dan ikzelf, dan zijn mijn werk en harde inspanningen duizendvoudig beloond en heeft mijn werk zin gehad.”