Stripgids voortaan geleid door zeskoppige redactieraad

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids voortaan geleid door zeskoppige redactieraad

Stripgids, het oudste stripblad van Vlaanderen, wordt voortaan geleid door een zeskoppige redactieraad. Die bestaat zowel uit kunstenaars als journalisten en bladenmakers, die samen de inhoud van Stripgids zullen bepalen. Ze hebben allemaal een grote professionele expertise in de strip en in de journalistiek. Het gaat concreet om:

 • Nix, pseudoniem van Marnix Verduyn, schepper van ‘Kinky & Cosy’. Onder meer animatiefilmmaker, tentoonstellingsbouwer en laureaat in Angoulême.
  www.nix.be
 • Simon Spruyt, bekend van onder meer ‘De Bamburgers’ (met Fritz van den Heuvel) en ‘De Furox’, en  winnaar van de Willy Vandersteenprijs (2014, voor ‘Junker’).
  https://sgfcorp.wordpress.com.
 • Marc Legendre, begon zijn carrière als hoofdredacteur van Kuifje, maakte de succesvolle gagreeks ‘Biebel’ en de ‘Suske en Wiske’-spinoff ‘Amoras’ (met Charel Cambré). Daarnaast schrijft hij scenario’s voor ‘De Rode Ridder’. In 2013 ontving hij de Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, in 2015 won hij met Charel Cambre de Willy Vandersteenprijs (voor ‘Amoras’).
  www.wpg.be/standaard-uitgeverij/auteurs/marc-legendre
 • Judith Vanistendael, auteur, illustratrice en docente aan de Luca School of Arts Brussel. Ze publiceerde onder meer ‘De maagd en de neger’, ‘Toen David zijn stem verloor’ en ‘Mikel’ (met Mark Bellido).
  https://judithvanistendael.wordpress.com
  .
 • Karl van den Broeck, journalist (hoofdredacteur Apache, ex-chef cultuur De Morgen, ex-hoofdredacteur Knack, oprichter vzw Strip Turnhout) en auteur (o.a. ‘Waarom ik de indianen wil redden’).
 • Roel Daenen, hoofdredacteur faro. Tijdschrift over cultureel erfgoed (www.faronet.be/tijdschrift) bij het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, FARO. Hij wordt ook de (freelance) coördinator van Stripgids.

Vanaf 2017 zal Stripgids bestaan uit twee grote onderdelen, een digitaal luik én een papieren versie. Het eerste is de volledig herwerkte en responsive (i.e. leesbaar op alle schermen, klein en groot) website www.stripgids.org. Het model dat Stripgids voor deze website wil hanteren, is vergelijkbaar met dat van Knack, De Correspondent en Apache.be. Met andere woorden: het (strip)nieuws en een aantal kortere strips of gags zijn gratis, maar langere artikels, interviews en essays alsook de strips zelf steken achter een paywall.

Het tweede onderdeel van het nieuwe Stripgids blijft uiteraard het papieren tijdschrift. Het blad verschijnt halfjaarlijks. Dit herneemt de allerbeste artikels, publicaties, foto’s, essays, colums, gags, enzovoort. De lancering van elke editie gebeurt met een feestelijk event. Het eerstvolgende nummer van Stripgids, meteen in de nieuwe stijl, verschijnt begin 2017.

Stripgids kende sinds het ontstaan 42 jaar geleden twee hoofdredacteurs: Jan Smet en Toon Horsten, die afgelopen zomer aangaf zich op andere journalistieke en literaire projecten te willen toeleggen. Momenteel werkt hij aan een non-fictieproject dat eind 2017 moet verschijnen.