Jonas Sysmans wint Plastieken Plunk met ‘Krieg’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Jonas Sysmans wint Plastieken Plunk met ‘Krieg’

De Plastieken Plunk, de prijs voor het beste stripkortverhaal van het afgelopen jaar, is gewonnen door Jonas Sysmans. De jury, bestaande uit schrijfster Annelies Verbeke, uitgeefster Ria Schulpen en stripauteur Mario Boon, loofde zijn inzending ‘Krieg’ omdat het een duidelijk begin, midden en ontroerend einde had. “Krieg was niet het meest virtuoos getekende verhaal, maar als volledige en volwaardige strip stak deze inzending er net ietsje meer bovenuit.” Jonas studeert momenteel nog aan Sint-Lucas Antwerpen, richting Illustratie / Grafisch Ontwerp. “Ik luister graag een streepje muziek, eet graag spaghetti maar houdt ook van caféfilosofie.”

‘Krieg’ is een vertederend anti-oorlogspamflet. “Net als vele anderen ben ik dagelijks bezig met de media, de verscheidenheid van beelden die op de buis, in kranten, op internet worden getoond is niet meer bij te houden”, aldus Jonas. “Ik merk dat jongeren daar fel mee bezig zijn, bewust of onbewust. ‘Krieg’ is eigenlijk een tegenreactie op wat er nu allemaal gaande is in de wereld. We moeten zorgen voor elkaar en voor onze planeet.”

Jonas mag zich als winnaar van de Plastieken Plunk opvolger noemen van onder meer Brecht Evens en Frederick Van den Stock. “Een paar weken terug geleden had ik er niet eens van durven dromen om naast zulke kanjers van verhalenvertellers te mogen staan. Mede omdat ik nog volop bezig ben met een persoonlijke beeldtaal te ontwikkelen. Waar ik over vijf jaar zal staan? Dat weet ik niet. Ik hoop nog vele verhalen en visies te mogen verspreiden met als doel mensen te beroeren – maar ook om hen te doen glimlachen natuurlijk! En tot dan: pluk de dag!”

De jury stond er op te vermelden dat na ‘Krieg’ ‘Drinking Glasses’ van de Nederlandse Lae Schäfer nipt tweede werd. De publieksprijs was voor ‘Metamorfosen’ van Dennis Mariën. Alle acht kortverhalen die de shortlist haalden, zijn te lezen op www.plastiekenplunk.be.