Het Gestileerd Realisme van ‘De Kennedy Files’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het Gestileerd Realisme van ‘De Kennedy Files’

Mick Peet en Erik Varekamp goten eerder in ‘Agent Orange’ het leven van de Nederlandse prins Bernhard al in stripvorm. Voor ‘De Kennedy Files’ duiken ze opnieuw in het leven van enkele politieke figuren, met name de van oorsprong Ierse clan die jarenlang probeerde een van haar leden in het Witte Huis te krijgen.

“Mick en ik zijn nu eenmaal dol op schimmige zaakjes, dat is ideaal voor een strip”, aldus tekenaar Erik Varekamp. “Ik lees wel eens dat een hoofdpersoon sympathiek moet zijn maar ik ben van mening dat hij vooral interessant moet zijn.” Wat dat betreft kunnen de auteurs hun plezier niet op met de Kennedy’s. “Het zijn halve filmsterren. Toen Joe Kennedy eind jaren dertig ambassadeur was in Londen, werden ze al als vedettes behandeld.”

Grafisch lijkt ‘De Kennedy Files’ weggelopen uit het weekblad ‘Kuifje’. Volgens Varekamp is het echter geen bewuste ode aan de tekenstijl van Hergé en Jacobs. “Volgens de letter van de wet heeft de Klare Lijn maar één lijndikte, terwijl ik toch meer dik/dun gebruik. Ik las laatst dat ik in de Atoomstijl werk, maar dan denk ik eerder aan extremere standpunten, meer actie en de jaren vijftig. Of ik zou een soort ‘Blake en Mortimer’ 2.0 tekenen, dat wordt volgens mij in de hand gewerkt doordat het verhaal zich nu eenmaal in Londen afspeelt, net zoals de klassieker ‘Het gele teken’. Zelf noem ik het Gestileerd Realisme, maar ik begrijp heus wel dat men het de Klare Lijn noemt.”

Op Stripspeciaalzaak.be kun je een preview van het eerste deel van ‘De Kennedy Files’ lezen.