Peter van Straaten (81) overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Peter van Straaten (81) overleden

© Bart Van der Moeren

NRC Handelsblad meldt het overlijden van de Nederlandse cartoonist en illustrator Peter van Straaten. Het nieuws werd bevestigd door zijn uitgeverij De Harmonie.

Van Straaten begon zijn carrière in 1958 als reportagetekenaar bij Het Parool. Later begon hij ook politieke tekeningen te maken. Van de populaire strookstrip ‘Vader en Zoon’, die een humoristische blik wierp op de generatiekloof tussen een conservatieve vader en zijn linkse zoon, verschenen op ongeveer twintig jaar tijd een vijfduizendtal afleveringen. Van Straaten schreef ook columns, waaronder ‘Het dagelijks leven’.

In België genoot de Nederlander bekendheid dankzij de tekeningen die onder de titel ‘Doe ik ’t goed?’ verschenen in Humo en de consequent verkeerd gespelde Peter’s Zeurkalender, een populair eindejaarscadeau. Zijn laatste tekening verscheen begin augustus in De Volkskrant, zijn gezondheid speelde hem al langer parten. De tekenaar won heel wat prijzen, waaronder de Stripschapprijs in 1983 en vijf keer de Inktspotprijs voor beste politieke prent van het jaar. Bij de toekenning van de vijfde, in september van dit jaar, beloofde hij dat “de aller-, allerlaatste keer” was want “ik ben helaas uitgewerkt”.

In Stripgids 31 stond een uitgebreid interview met Van Straaten, waarin hij afsloot met “Ik ben het er in elk geval niet mee eens dat ik hier ooit weg moet. Ik heb het hier naar mijn zin. De dood, ik vind het een rotstreek.” Peter Van Straaten is 81 geworden.