In Memoriam: Wegé over Marc Sleen

Je bent hier:  Home » Nieuws » In Memoriam: Wegé over Marc Sleen

Tijdens de laatste week van 2016 eren Vlaamse en Nederlandse stripauteurs enkele van hun collega’s die het afgelopen jaar overleden. Vandaag: Wegé over Marc Sleen.

“Sinterklaas bracht vroeger elk jaar een album van ‘Nero’, ‘De Lustige Kapoentjes’ of ‘Bolleke’. Mijn favoriete albums zijn nog steeds vroegere avonturen zoals ‘De ring van Petatje’, ‘De kille man Djaro’ en ‘Beo de Verschrikkelijke’. Op den duur waren mijn strips letterlijk kapotgelezen en moest ik ze restaureren met plakband. Voor sommige was een nieuwe voorkant nodig en die tekende ik dan zelf, zoals voor ‘De rode keizer’. Toen het eerste album van ‘Tistjen Dop’ verscheen, werd onmiddellijk de link met van Sleen gelegd. Zonder ‘Nero’ zou ik anders getekend hebben.

Toen het nieuws over zijn overlijden bekend werd, heb ik nog eens ‘De ring van Petatje’ uit de kast getrokken. Dat inspireerde me om een cartoon te tekenen met enkele figuren uit dat album en het standbeeld. De muze geeft Pietje de dood een tik op zijn hoofd. Sleen is overleden maar hij leeft voort in zijn werk. Hij heeft meer dan een halve eeuw lang elke dag de mensen blij gemaakt met twee stroken in de gazet. Daar blijf ik hem dankbaar en erkentelijk voor.”


Wegé tekende tien jaar lang de avonturen van de werkloze Tistjen Dop. Dertig jaar na het vierde album verscheen dit jaar ‘De verloren episodes’ om de dertigste verjaardag van de Turnhoutse stripwinkel Tistjen Dop te vieren.