In Memoriam: Eric Heuvel over Ted Benoit

Je bent hier:  Home » Nieuws » In Memoriam: Eric Heuvel over Ted Benoit

Tijdens de laatste week van 2016 eren Vlaamse en Nederlandse stripauteurs enkele van hun collega’s die het afgelopen jaar overleden. Vandaag: Eric Heuvel over Ted Benoit.

“Zelf omarmde ik de Klare Lijn pas na mijn vijfentwintigste verjaardag maar ver daarvoor was ik al een grote fan van Ted Benoit. Als twintiger, in de eerste helft van de jaren tachtig, volgde ik zijn werk op de voet, en dan met name de avonturen van cultheld Ray Banana die rechtstreeks uit een ‘film noir’ leek te zijn weggelopen. De versie van ‘La Ligne Clair’ die Ted Benoit bij Ray Banana combineerde met zijn manier van vertellen sprak mij meer aan dan welke adaptie van deze stijl ook.

Eigenlijk vond ik het jammer dat Benoit zich leende voor een tweetal albums van ‘Blake & Mortimer’. Financiële redenen zullen allicht de doorslag hebben gegeven – waar verder overigens niets mis mee is – want een artistieke uitdaging kan het niet zijn geweest. Voor andere tekenaars betekent het mogen werken aan die reeks dat ze het uiterste uit zich moeten halen en daar vaak niet in slagen. Bij Ted Benoit betekende het net dat hij een stapje terug moest doen.”


Van Eric Heuvel verschenen dit jaar een nieuw album van pilote January Jones en zijn persoonlijke interpretatie van Suske en Wiske. In januari begint de voorpublicatie van een nieuw avontuur van January Jones in Eppo.