Jan Kruis (83) overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Jan Kruis (83) overleden

Verschillende media melden het overlijden afgelopen donderdag van de Nederlandse stripauteur Jan Kruis in zijn woonplaats Mantinge. Hij was al enige tijd ziek.

Jan Kruis tekende zijn eerste strip, ‘Prins Freddie’, voor de Rotterdamse krant De Havenloods. In de jaren zestig maakte hij vooral reclamewerk, onder meer voor Shell. Voor het jeugdblad van de brandstofproducent tekende hij de cowboystrip ‘Tommy’ en verschillende gagreeksen. In de studio van Marten Toonder werkt Kruis aan nooit gepubliceerde afleveringen van ‘Student Tijloos’.

Een ontmoeting met Hergé zorgt er voor dat Kruis vanaf 1965 zijn eigen reeks ‘Gregor’ mag publiceren in Kuifje, later verschijnt ze ook in Pep. Rond dezelfde tijd tekent hij twee albums van ‘Sjors en Sjimmie’. Hij voelt zich echter beperkt bij het vertellen van een lang verhaal en lanceert in Libelle dan ook de familiestrip ‘Jan, Jans en de kinderen’, waarvan hij tot zijn pensioen in 1999 wekelijks een pagina tekent. De voorpublicatie, de albums en de afgeleide merchandising kennen allemaal even veel succes. De reeks wordt verdergezet door de Studio Jan Kruis. In 2010 mocht Kruis de eerste Marten Toonderprijs in ontvangst nemen.

De laatste jaren zette Kruis zich nog actief in om Sint Pannenkoek te promoten. Die zogenaamd Rotterdamse traditie wordt op 29 november gevierd door een pannenkoek op het hoofd te leggen. In 2015 verzon Kruis het evangelie van Sint Pannekoek over de twaalfde-eeuwse monnik Gerrit. Vorig jaar was hij medestichter van het Nationaal Comité Sint Pannenkoek. Jan Kruis werd 83 jaar.