Angoulême eert René Goscinny met obelisk

Je bent hier:  Home » Nieuws » Angoulême eert René Goscinny met obelisk

De stad Angoulême, waar dit weekend het grootste stripfestival van Europa plaatsvindt, krijgt er een nieuw ijkpunt bij. Vandaag wordt op het stationsplein een obelisk van 4,5 meter hoog en 7 ton zwaar, gewijd aan de strips waarvoor Fransman René Goscinny de scenario’s schreef, ingehuldigd. Voor het eerst sinds enkele jaren wordt ook de Prix René Goscinny voor een talentrijk scenarist opnieuw uitgereikt.

De obelisk kwam er mede dankzij het recent opgerichte Institut René Goscinny, dat de nalatenschap van de scenarist levendig wil houden. In 2009 bracht Pixi, een Franse firma die stripbeeldjes maakt, honderdvijftig bronzen obelisken van 45 centimeter hoog uit, ter ere van de vijftigste verjaardag van ‘Asterix’ en het stripblad Pilote, waarvan Goscinny mede-oprichter en hoofdredacteur was. Op de obelisk staan verschillende citaten van Goscinny’s personage plus eentje van hemzelf: “Toen ik hoorde zeggen dat het beroep van scenarist binnen handbereik ligt van de eerste de beste imbeciel, wist ik dat ik mijn weg gevonden had.”

2017 moet het jaar van ‘Asterix’ worden, de legendarische stripreeks die Goscinny samen met tekenaar Albert Uderzo begon. Afgelopen vrijdag werd een aankondigingspagina voor Asterix 37, opnieuw gemaakt door Jean-Yves Ferri en Didier Conrad, vrijgegeven. Het album verschijnt op 19 oktober. 28 april viert Uderzo zijn negentigste verjaardag en 5 november is het veertig jaar geleden dat Goscinny overleed. Er komen grote tentoonstellingen in het Belgisch stripmuseum en in het filmmuseum en het Joods museum in Parijs. Tenslotte zijn er nog filmplannen, zowel voor live action als animatie.