‘In the Pines’ en ‘Elsje’ zijn albums van het jaar volgens Het Stripschap

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘In the Pines’ en ‘Elsje’ zijn albums van het jaar volgens Het Stripschap

Tijdens stripfestival De Stripdagen in het Nederlandse Rijswijk zijn nog twee albumprijzen voor het afgelopen jaar uitgereikt. Erik Kriek ontving een bronzen penning voor ‘In the Pines’, het album van het jaar. Basisschoolleerlingen uit Rijswijk en De Lier kozen ‘Elsje maakt geschiedenis’ van Eric Hercules en Gerben Valkema tot jeugdalbum van het jaar. Ook Willem Ritstier, Frits Jonker en Albert van Beek, winnaars van de andere prijzen die Het Stripschap uitreikte, werden in de bloemetjes gezet.

Voor ‘In the Pines’ tekende Erik Kriek zijn interpretatie van vijf murder ballads, Engelstalige liedjes waarin mensen op gruwelijke manieren aan hun einde komen. Volgens de Commissie voor de Stripschapprijzen hebben we hier te maken met “een indrukwekkend boek en een must-have voor iedere stripliefhebber en voor bewonderaars van rootsmuziek.”

Het jeugdboek van het jaar werd naar goede traditie gekozen door drie klassen uit basisscholen uit de regio rond Den Haag. ‘Elsje maakt geschiedenis’, een bundeling met gags uit verschillende tijdperken, kwam als winnaar uit de bus. Elsje viert dit jaar haar tiende verjaardag. “De streken van dit stoutste meisje van Nederland doen het ook goed in een historische setting”, stelde de Commissie vast. “Maar of scholen dit boek gaan gebruiken als lesstof is nog maar de vraag.” Een half jaar geleden won ‘Elsje maakt geschiedenis’ ook al de Willy Vandersteenprijs. ‘In the Pines’ haalde toen overigens ook de laatste stemronde.