Oogachtend en ‘Cordelia’ nemen doorstart

Je bent hier:  Home » Nieuws » Oogachtend en ‘Cordelia’ nemen doorstart

Een jaar is het stil geweest bij Oogachtend, de uitgeverij die Johan Stuyck vijftien jaar geleden oprichtte. De praktische kant van de zaken werd ondertussen overgenomen door Ann Jossart en Bart Pinceel, zaakvoerders van de Leuvense stripwinkel Het Besloten Land en stripdistributeur Pinceel. “We zijn heel dankbaar dat Johan aan boord is gebleven om de boeken en projecten van Oogachtend te begeleiden”, aldus Ann Jossart. “Voor de lezer is er niets veranderd.”

2017 betekent niet alleen een doorstart voor Oogachtend maar ook voor ‘Cordelia’, de stripreeks van Ilah (pseudoniem van Inge Heremans). Tussen het nieuwe ‘Cordelia verschoont zich’ en voorganger ‘Cordelia slikt’ zit liefst vijf jaar. “Dat Cordelia in 2012 een jaar verdwenen is uit De Morgen heeft daar uiteraard iets mee te maken”, aldus Ilah. “Ik ben toen vrij snel begonnen met dagelijkse cartoons voor De Tijd. Cordelia bleef hangen in mijn schetsboekje, al heb ik haar wel af en toe laten opdraven in De Tijd in die zomer, toen ik er in plaats van een cartoon een stopstrip mocht publiceren.”

Na een jaar keerde ‘Cordelia’ terug in De Morgen. Achteraf bekeken beseft Ilah dat het sabbatjaar haar de kans gaf om met een nieuwe blik naar haar strip te kijken. “Ik ben beginnen experimenteren met ‘Cordelia’: ik heb een tijdje een mix van meer realistische tekeningen en geschreven tekst gemaakt, heb er reisverslagen in gemoffeld, heb een soort van verslag over de intreding van een goeie vriendin van me in een slotklooster gemaakt in vervolgafleveringen enzovoort. Ik kan daar serieus van genieten. Nu teken ik ongeveer een jaar elke week een pagina vol in een iets meer klassieke stripvorm. Maar zelfs daarin vind ik het ontzettend fijn om te experimenteren met lettering, tekeningen op de achtergrond en het spelen met de ruimte van een hele pagina.”

De eerste auteurs van wie Oogachtend strips uitgaf, waren Kim en Ilah. Het is dus geen toeval dat de uitgeverij zichzelf opnieuw lanceert met nieuwe albums van ‘Esther Verkest’ en ‘Cordelia’. “Ergens voelt het ook voor mij wel als een nieuw begin, vooral omdat ik het nu opnieuw als iets bijzonders ervaar”, aldus Ilah. “Dertien jaar lang elk jaar een boekje publiceren begon naar mijn zin veel te gewoon te voelen. Alsof het normaal was. Zo’n ontzettend nietszeggend gevoel wou ik niet, daarvoor zie ik Cordelia gewoon te graag. Nu apprecieer ik het feit dat er een nieuwe ‘Cordelia’ uitkomt veel meer dan wanneer er geen gat van vijf jaar tussen zou hebben gezeten. Het is ook de eerste keer dat ik zoveel inbreng had in wat er in zou komen te staan en waar en hoe de pagina’s er uit zouden zien en dat is fijn. Veel werk maar fijn werk.”

Kim stelt komende vrijdag 14 april het veertiende deel van ‘Esther Verkest’, ‘Heelhuids in de hel’ voor in kledingwinkel HIPPO!Royale in Leuven. ‘Cordelia verschoont zich’ wordt gepresenteerd op zaterdag 29 april in boekhandel De Zondvloed in Mechelen, onder het genot van een croissant en een koffie.

Johan Stuyck geeft zijn visie over de ‘nieuwe Vlaamse strip’ in de eerste Stripgids van de derde reeks. Die verschijnt begin juni.