Renga, gehavende stad (Ludwig Lemaire, Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Renga, gehavende stad (Ludwig Lemaire, Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert)

Renga is een aangespoelde lorelei die rusteloos door de verlaten straten van Antwerpen zwerft. Ze ontmoet haar vroegere klasgenoot Raf, die haar meeneemt naar een feestje. Renga wordt er overhaald een liedje te zingen, een ode aan de rusteloosheid. Later belandt ze met Raf in bed. Maar is dit wel wat ze wil, wat ze zoekt?

Renga is ook een Japans kettinggedicht. Schilder Ludwig Lemaire vroeg zes auteurs om mee te schrijven aan ‘Renga’: Peter Theunynck en Lies Van Gasse, die vorig jaar samen de graphic novel ‘Nel, een zot geweld’ uitbrachten, Peter Holvoet-Hanssen, Maud Vanhauwaert en Carmen Michiels. Het verhaal meandert als logisch gevolg nogal van rechtdoorzee naar experimenteel poëtisch. Op die momenten wordt het gelukkig recht gehouden door de sfeervolle schilderijtjes van Lemaire. Zelfs wanneer de tekst zich louter focust op gevoelens, slaagt hij er om die voorbeeldig te illustreren. Hoewel hij er nogal dik op ligt, konden we zelfs de knipoog naar de beroemde grote golf van Kanagawa van Hokusai wel smaken.

Een poëtische tekst eigenzinnig geïllustreerd door een schilder, dat brengt ons al gauw bij het graphic poem, waar naar ons aanvoelen – kort door de bocht, hoor – emoties primeren op het verhaal. Niets mis mee maar daar ligt misschien wel de fictieve grens tussen de graphic poem en het graphic novel. Voor een echte graphic novel valt ‘Renga’ dan misschien net iets te mager uit, het is zonder twijfel wél een prachtig geïllustreerd verhaal(tje). WA

Ludwig Lemaire, Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert ‘Renga, gehavende stad’,
Uriel Uitgeverij, 80 pag., €24,95 (HC)