Meesterknecht Jidéhem (81) overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Meesterknecht Jidéhem (81) overleden

Afgelopen zondag is Jean De Mesmaeker, beter bekend onder zijn pseudoniem Jidéhem, overleden. Dat maakte zijn uitgeverij Dupuis gisteren bekend. Jidéhem assisteerde André Franquin en maakte ook eigen reeks zoals ‘Ginger’ en ‘Sophie’. De Brusselse striptekenaar werd 81 jaar.

Na enkele harde verhalen voor Heroïc Albums belandt de jonge Jidéhem bij uitgeverij Dupuis, waar hij de drukbezette André Franquin ontlast. Hij tekent achtergrond voor ‘Robbedoes en Kwabbernoot’, is grotendeels verantwoordelijk voor de eerste gags van Guust Flater en neemt het illustratiewerk voor de autorubriek Starter in het tijdschrift Robbedoes over. Een zakenman die in ‘Guust’ steeds met contracten leurde, leek toevallig erg op Jidéhems vader. Met diens toestemming kreeg hij de naam Demesmaeker.

Jidéhem wou graag een eigen stripreeks maar Dupuis wou niet dat hij de sterauteur van het blad in de steek zou laten. Yvan Delporte kwam met de oplossing: hij schreef een scenario voor een avontuur van Starter dat hij vervolgens als hoofdredacteur wel moest accepteren. In het tweede deel maakt het jonge meisje Sophie, genoemd naar Jidéhems dochter, haar debuut. Zij wordt zo populair dat Jidéhem uiteindelijk een twintigtal avonturen met haar in de hoofdrol tekent. De reeks wordt momenteel integraal heruitgegeven door Arboris.

Eind jaren zeventig herneemt Jidéhem ‘Ginger’, een personage dat zijn eerste avonturen beleefde in Heroïc Albums en waaraan hij steeds gehecht is gebleven. Sinds de jaren negentig schroefde hij zijn productie merkbaar terug, hoewel hij volgens uitgeverij Dupuis “de passie voor het tekenen behield en tot zijn laatste dagen nog in de weer was met het penseel”. Zijn laatste stripwerk was een compilatie van honderden ‘Starters’ voor een albumuitgave. Naast zijn vele albums zal Jidéhem door stripliefhebbers dan ook herinnerd worden om zijn prachtig in beeld gebrachte auto’s, dynamisch in volle actie of gedetailleerd in verzorgde ploftekeningen.