‘Mijn vriend Spider-Man’: over fans en hoe het te worden

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Mijn vriend Spider-Man’: over fans en hoe het te worden

Voor zijn boek ‘Mijn vriend Spider-Man’ onderzocht stripjournalist, Stripgids-medewerker en Spider-Manliefhebber Michael Minneboo wat het betekent om fan te zijn. “De doelgroep is sowieso iedereen die fan is van Spider-Man en van strips houdt maar ook mensen die fan zijn van iets of iemand anders zullen zich in dit verhaal herkennen”, aldus Michael. “Wie zichzelf geen fan vindt maar wel geïnteresseerd is in subculturen, raad ik ‘Mijn vriend Spider-Man’ ook van harte aan. Ik gebruik namelijk mijn persoonlijke verhaal om allerlei interessante aspecten van fancultuur te bespreken. Eerst beschrijf ik bijvoorbeeld hoe ik zelf fan ben geworden, daarna vertel ik hoe dat in zijn algemeenheid kan gaan. Op een bepaald omslagpunt en moment in je leven maak je kennis met iets wat je fantastisch vindt, daarna voel je je fan.”

Michael ging ook in gesprek met filosoof Ad Verbrugge, rouwdeskundige Daan Westerink, mediawetenschapper Dan Hassler-Forest, fancultuurexpert Linda Duits en stripmaker Steven de Rie. “Ik ga dieper in op kwesties die ik interessant vind en die door mijn ervaringen met Spider-Man worden opgeroepen. De vraag of superhelden ook kunnen bestaan in de Nederlandse cultuur bijvoorbeeld komt voort uit een wedstrijd van uitgeverij Juniorpress waaraan ik ooit heb meegedaan. Mensen moesten een strookje tekenen van een scène en van alle inzendingen werden vier tekenaars uitgekozen om de strip Spider-Man in Amsterdam te tekenen. Steven de Rie was een van de winnaars. Bovendien is hj een van de weinige Europese stripmakers die zelf een superheldenteam heeft bedacht. Dus geeft hij ook zijn visie op de vraag of superhelden in een Nederlandse of Belgische context kunnen bestaan en hoe dat er dan uit zou zien.”

Tijdens het schrijven realiseerde Michael zich naar zeggen hoe zeer Peter Parker en zijn alter ego Spider-Man zijn leven de afgelopen dertig jaar verrijkt hebben. “Peter is niet alleen een held door wiens avonturen ik de realiteit kon ontvluchten. Hij is er als steun en toeverlaat. Hij moet ook de huur betalen, probeert een balans te vinden tussen werk, studie en superheld zijn. Soms faalt hij daarin. En soms hebben zijn acties dramatische gevolgen. Maar behalve een spiegel is Peter juist ook het goede voorbeeld. Hoe zwaar het allemaal ook wordt, hij geeft nooit op. Daarnaast ziet Spider-Man er fantastisch en is Peter Parker een van de grappigste gasten die ik ken. Echt, Spider-Man is een stand-upcomedian. Misschien is zijn humor nog wel zijn beste superkracht.”

Voor de nieuwe Stripgids, die volgende week verschijnt, schreef Michael een artikel over Screendiver. “Het medium interactieve strip is volop in ontwikkeling. Screendiver is een digitaal platform waar makers en lezers een overzicht krijgen van welke comics er allemaal zijn. In de toekomst kun je er ook lezen hoe je ze kunt maken. Daarnaast staan er een manifest en interviews met makers op de site.”