Hans van Oudenaarden over ‘Rhonda’ en ‘Puppy Love’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Hans van Oudenaarden over ‘Rhonda’ en ‘Puppy Love’

Er wacht Hans van Oudenaarden een druk najaar. Terwijl de gratis pendelaarskrant Metro voortaan zijn strookjesstrip ‘Puppy Love’ publiceert, verschijnt in stripblad Eppo binnenkort de ontknoping van zijn reeks Rhonda. Al bijna vijf jaar vragen lezers zich af wie de knappe Amerikaanse nu echt is. “In de twee eerste delen van de trilogie heb ik m’n best gedaan om haar identiteit als centrale vraag te nemen”, vertelt Hans. “Van plotachtige vragen zoals ‘wie is dit meisje?’ en ‘is ze eigenlijk wel wie ze denkt te zijn?’ ging het naar meer filosofische thema’s: wat is identiteit eigenlijk? Wat nou als je identiteit wordt geroofd/ gewijzigd? Is het geheugen van een mens noodzakelijk voor z’n identiteit? Wie Rhonda nou straks ‘echt’ blijkt te zijn, valt dus  op allerlei niveau’s te beantwoorden.”

Lezers van Eppo komen binnenkort wel al meer te weten over Rhonda. “Ik wilde geen flauwe twist op de laatste bladzijde. Er komt nu al een duidelijk plot-technisch antwoord, dan weet de lezer al bijna helemaal hoe het zat! Is ze het nou, of is ze het niet? Zijn er twee meisjes of was er altijd maar één? Vanaf dat moment neem ik alle ruimte voor de einduitwerking. De hoofdpersonen weten vanaf dat moment wel weer minder dan de lezer, dus dat geeft een fijne, nieuwe dynamiek naar de eindscene.”

Rhonda begon veel jaren geleden als een gezamenlijk project van Hans en Hanco Kolk. “Om allerlei redenen is ze toen in een lange winterslaap geraakt. Hanco was nog even betrokken bij deze nieuwe Rhonda maar we besloten vrij snel, en in goed overleg, dat het beter was dat ik het verder alleen zou doen. Nieuwe Rhonda zou, ook wat hem betreft, natuurlijk totaal anders zijn geworden dan de oude. Na een paar jaar ziet een mens immers alles anders. Ik geloof wel dat ik z’n zegen heb met deze uitwerking.”

Ondertussen verschijnt in Metro de strookjesstrip ‘Puppy Love’, over de relatie tussen een kat, de koningin van het huis, en een nieuwe, schattige puppy. Of was die titel nu ‘Puppy from Hell’? “Da’s mijn fout, ik gebruik ze nog steeds door elkaar”, aldus Hans. “‘Puppy from Hell’ was de werktitel. Scenarist Caroline vd Lee (met wie Hans een koppel vormt, red) vond dat dat wat positiever mocht en maakte er ‘Puppy Love’ van. Het is een echt hobbyproject. Bij de koffie, of met de hond in het bos grapten Caroline en ik wat plotjes bij elkaar over onze huisdieren. In de weekends of op vakantie tekende ik er dan af en toe wat plaatjes bij. Meer voor onszelf dan voor publicatie. Ik heb er de afgelopen jaren totaal onregelmatig en zonder duidelijk einddoel aan gewerkt, maar opeens had ik een stapeltje. Er was even sprake van een andere uitgever, maar binnenkort gaat er ook een album komen bij Personalia.”