Marvano: “De autoracerij als weerspiegeling van de wereld”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Marvano: “De autoracerij als weerspiegeling van de wereld”

Met ‘Vier nul zeven!’ is Marvano aan een nieuwe trilogie begonnen. Eerder oogstte hij lof voor zijn drieluiken over de Koude Oorlog in ‘Berlijn’, de racerij in het interbellum in ‘Grand Prix’ en het ontstaan van de staat Israël in ‘De Joodse Brigade’. Deze keer neemt hij ons mee naar de Salt Flats in de Amerikaanse staat Utah. Snelheidsduvels proberen er het Land Speed Record te breken. Inspiratie haalde Marvano uit ‘Salt of the Earth’, een vergeten manuscript van Zeldine Johnson dat opdook tijdens de Daytona Speed Week van 2001.

“‘Het Zout der Aarde’ is meer een uit de kluiten gewassen dagboek”, aldus Marvano in het nieuwe BMMag. “Zeldine is geboren rond 1950 in de buurt van Jabbeke als Zeldine Janssen. Het gezin week eind 1959 uit naar de Verenigde Staten, meer bepaald naar Wendover, het centrum van haar geloof. Utah is de staat waar zich, in Salt Lake City, de hoofdzetel bevindt van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Maar Wendover is ook het stadje dat het kortst bij de recordpiste van Bonneville lag en de uitvalsbasis van de recordracers was. Zeldine’s laatste post betreft het dodelijke ongeval van de grote Dale Earnhardt, in de laatste bocht van de laatste ronde van de Daytona 500 van 2001. Ze noemt hem een van de laatste autocoureurs die nog The Right Stuff hadden. Daarin kunnen we haar alleen maar bijtreden.”

Het manuscript dwong Marvano om van ‘Bonneville’ geen traditionele strip te maken. “Het is geen geïllustreerde tekst – er is interactie tussen tekst en tekening – en het is geen klassieke strip. Het leunt het kortste aan bij de manier van vertellen van ‘Tom Poes’, ‘Piloot Storm’ en soortgelijke hybriden die in de jaren vijftig vrij veel voorkwamen. Ik gebruik zoals bij de oude Vandersteen en co veel van die ‘tussenprentjes’ met teksten als ‘De volgende ochtend…’. Nu komt dat als oubollig over, maar eigenlijk is dat verbluffend efficiënt en komt het de vertelling zeer ten goede.”

Opnieuw staan racewagens centraal in het werk van Marvano. “De autoracerij is altijd een weerspiegeling geweest van de wereld waarbinnen ze evolueerde. Toen ik ze leerde kennen was het een fascinerende sport, met schilderachtige, moedige, creatieve, soms ronduit geniale individuen. Vandaag wordt de racerij beheerst door tweedimensionale minimensjes in dienst van grote multinationals.”

Lees het volledige interview met Marvano in het BMMag van januari-maart 2018.