Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

Je bent hier:  Home » Nieuws » Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

Turnhout kreeg recent subsidies toegekend van het Europees Fonds voor regionale Ontwikkeling voor het dossier ‘Games, cards & comics’. Het dossier is een partnerschap tussen de stad Turnhout, POM Antwerpen, Cartamundi, Game Brewer en Strip Turnhout. Het totale budget bedraagt 676.000 euro voor een periode van 2 jaar waarvan 40% wordt gefinancierd door EFRO. Provincie Antwerpen en POM Antwerpen cofinancieren samen 20% van het project. De andere partners staan in voor de resterende financiering.

Turnhout wil haar stadshart op de kaart zetten als place to be voor creatieve vakmensen, gerelateerd aan de sterke traditie van de grafische industrie. Ook de detailhandel moet door het project een extra boost krijgen door het aantrekken van meer bezoekers naar het centrum. De cultuur-economische sterkhouders (de spelindustrie, de speelkaart en het beeldverhaal) worden daarbij als hefboom ingezet om creatief ondernemerschap in de binnenstad te stimuleren. In het project worden volgende acties geïmplementeerd:

  • The StoryBox

In leegstaande winkelpanden in het centrum van Turnhout worden 4 keer gedurende een periode 3 maanden gerenommeerde striptekenaars aan het werk gezet om de binnenstad om te toveren tot één stripalbum. Strip Turnhout staat in voor de selectie van de striptekenaars en de kwaliteitsvolle afwerking van de panden.

  • FabLab

In het Nationaal Museum voor de Speelkaart wordt een FabLab ingericht waar startende spelontwikkelaars en striptekenaars de apparatuur en knowhow vinden om hun eerste prototypes te fabriceren. Ze worden hierin begeleid door Game Brewer. Ook Cartamundi en Strip Turnhout leveren expertise aan.

  • Masterclasses

Toonaangevende sprekers uit de wereld van strip- en spelmakers geven lezingen en worden live gestreamd om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Tijdens de netwerking worden ervaringen uitgewisseld met als doelstelling een community op te richten rond games, cards en comics. Die zou nog versterkt kunnen worden door de organisatie van een beurs in Turnhout.

  • Gamification

Tijdens de projectperiode wordeni n het centrum van Turnhout verschillende spelconcepten losgelaten op de bezoekers. Cartamundi en Game Brewer leveren via hun expertise op de digitale spellenmarkt concepten aan. Die kunnen uitgetest worden door bezoekers in het centrum en moeten het belevingselement in de binnenstad verhogen. Concepten die hierin zouden passen, zijn bijvoorbeeld klassieke verzamel- of bordspellen met een digitale component, Escape-spellen of AR-spellen.