Jeroen Janssen wint de Bronzen Adhemar 2018

Je bent hier:  Home » Nieuws » Jeroen Janssen wint de Bronzen Adhemar 2018

De Bronzen Adhemar, genoemd naar de geniale zoon van dagbladverschijnsel Nero, bekroont sinds 1977 een Vlaamse stripauteur. De prijs wordt uitgereikt door Stripgids, het oudste striptijdschrift van Vlaanderen. Het is de belangrijkste bekroning voor een stripauteur in Vlaanderen.

De laureaat van 2018, Jeroen Janssen, ontving vrijdagavond 14 september een cheque van 10.000 euro uit handen van Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz en juryvoorzitter (en de vorige winnaar) Luc Cromheecke. Dat gebeurde in BOZAR ter gelegenheid van het jaarlijkse Stripfeest/Fête de la BD in Brussel. Traditiegetrouw krijgt de winnaar van de Bronzen Adhemar ook een overzichtstentoonstelling in cultuurhuis de Warande, in de thuisstad van Stripgids, Turnhout.
Uit het juryrapport: “Met Jeroen Janssen bekroont de jury een auteur die minder gekend is bij het grote publiek maar wel naar waarde wordt geschat door de liefhebber. Een stripauteur die menselijke en persoonlijke verhalen vertelt, die zowel sympathie als nieuwsgierigheid opwekt.
Slow journalism
Het tekenwerk van Jeroen Janssen mag gerust virtuoos genoemd worden. Hij observeert en capteert in een niet evidente stijl. Hij is niet de artiest die achter zijn tekentafel blijft zitten. Een meer dan degelijke beoefenaar van het pleinairisme, veel tekenend op locatie, door weer en wind en zonder foto’s te nemen. De term slow journalism past hem als een handschoen. Zijn graphic novels over het bedreigde polderdorp Doel zijn daarvan aangrijpende voorbeelden.
De combinatie van goed vakmanschap en een open geest waardoor hij alles puur laat binnenkomen zorgt voor strips met een grote sociale impact. Die sociale impact en het reportagewerk vinden we ook terug in zijn eerdere werk zoals Guaranda en Abadaringi. Van zijn debuut in 1997 (Muzungu sluipend gif), de strips die hij maakte met schrijver Pieter van Oudheusden (Een nachtegaal in de stad, Klaarlichte nacht en Bakamé) tot zijn huidige graphic novels, waarin de trage journalistiek hoogtij viert, weet Jeroen Janssen steeds te verrassen, te raken en te boeien.
De jury bekroont Jeroen Janssen dan ook met de Bronzen Adhemar 2018; zowel voor zijn oeuvre als voor zijn steeds vernieuwende drive. De jury van de Bronzen Adhemar 2018 bestond uit Luc Cromheecke (winnaar Bronzen Adhemar 2015), Tine Anthoni (adjunct-directeur Belgisch Stripcentrum), Roel Daenen (hoofdredacteur Stripgids), Saskia De Schutter (VRT), Ad Hendrickx (boekhandelaar Tistjen Dop), Peter Moerenhout (De Standaard, Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde) en Marjan Temmerman (VRT).
De Vlaamse strip promoten
Tot en met 2015 was de Bronzen Adhemar de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Daarna was dat niet meer het geval, al kon de prijs wel rekenen op steun van de Vlaamse overheid en de stad Turnhout. Daardoor blijft een belangrijke traditie in de Vlaamse stripwereld overeind,” zegt Roel Daenen, hoofdredacteur van Stripgids. “De Bronzen Adhemar is de enige Vlaamse prijs van de negen zogenaamde ‘Atomiumprijzen’ die tijdens het Brusselse Stripfeest worden uitgereikt. Op die manier wil Stripgids de Vlaamse strip ook in Brussel en in de internationale stripwereld onder de aandacht brengen.”
JEROEN JANSSEN PRAKTISCH: gesprek, signeersessie en overzichtstentoonstelling
– Op zaterdag 15 september wordt Jeroen tussen 12u15 en 13u in BOZAR geïnterviewd door Roel Daenen, hoofdredacteur van Stripgids.
Stripfeest, 15 september 2018, 12u15 uur, Berbertent (Warandepark, Brussel). Meer info: www.stripfeest.be.
– Daarna zal hij tijdens het Stripfeest op 15 september tussen 14 en 16 uur signeren op de stand van Stripgids in het Warandepark in Brussel. Van zijn hand verscheen vorige maand ‘Er wonen nog mensen – tekenen van leven in Doel’, een grafische reportage over het polderdorp Doel. (Uitgeverij Oogachtend).
Stripfeest, 15 september 2018, 14 tot 16 uur, stand Stripgids, Warandepark, 1000 Brussel. www.stripfeest.be.
–  In november zal Jeroen Janssen deelnemen aan het StoryBox-project. Dat kadert in een Europees project rond citymarketing in Turnhout dat Stripgids, samen met Cartamundi, Gamebrewer, de stad Turnhout en de POM Antwerpen uitwerkt.
– Het volgende nummer van Stripgids besteedt ruim aandacht aan het leven en werk van Jeroen. Met onder meer het ultieme Jeroen-interview, door Knack-journalist Dirk Draulans en een nieuwe, onuitgegeven reportage over Doel. Stripgids 4, verschijnt op 23 oktober, bij een voorloper van het Grafixx-festival in Antwerpen.
– Op vrijdag 23 november ontvangt de laureaat in Turnhout het felbegeerde beeldje van de Bronzen Adhemar, bij de opening van ‘De zoon van Kuifje. Jeroen Janssen’, de overzichtstentoonstelling van zijn werk in Cultuurhuis de Warande. Die tentoonstelling loopt tot 15 januari. Meer info: www.warande.be (info volgt).
– Op 1 en 8 december is Jeroen Janssen ook een van de docenten van de Stripgids Academie. (inschrijven verplicht). Meer info hier