Schrijf je in voor de Stripgids Academie. Een unieke stripopleiding.

Je bent hier:  Home » Nieuws » Schrijf je in voor de Stripgids Academie. Een unieke stripopleiding.

De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Turnhout (SASK), Stripgids en LUCA Beeldverhaal uit Brussel organiseren tussen 27 oktober 2018 en 16 februari 2019 voor de tweede keer een tiendelige vooropleiding voor stripliefhebbers die interesse hebben om later stripauteur te worden. Een unicum voor een Vlaamse academie. Bij de docenten zitten met KIM en Jeroen Janssen maar liefst twee winnaars van de Bronzen Adhemar.
‘Vorig jaar organiseerden we een eerste lessenreeks en voltooiden dertien cursisten de opleiding’, legt SASK-directeur Dominique Selen uit. ‘Meerdere deelnemers stuurden zelf aan op een vervolgreeks, maar tegelijk kregen we de vraag van jongere leerlingen in onze academie om daarnaast een cursus op hun maat te maken. En dus lopen er de komende maanden twee lessenreeksen naast elkaar, een voor jongeren vanaf 12 jaar en een voor volwassenen.
De docenten in de Stripgids Academie wisselen elkaar af en geven telkens twee lessen.
‘De kracht van het samenwerkingsverband is dat we ervaren en gerenommeerde docenten kunnen engageren voor de opleiding. Zo zitten er dit jaar met KIM en [naam nog in te vullen] twee winnaars van de Bronzen Adhemar tussen’, zegt Roel Daenen van Stripgids. ‘Ook de andere docenten zijn van erg hoog niveau en bestrijken verschillende aspecten van het genre.’
De lessen van de Stripgids Academie worden gegeven in de Kunstencampus op Turnova. De plek is symbolisch omdat juist daar in de negentiende eeuw de eerste ‘strips’ of ‘mannekensbladen’ werden gedrukt.
Leerlingen die de opleiding aan de Stripgids Academie volgen, krijgen nadien een goed zicht op wat hen te wachten staat als ze een carrière als stripauteur ambiëren. Niet alleen de artistieke aspecten worden belicht,  de docenten staan ook stil bij de positie van de stripauteur in Vlaanderen. Een vervolgopleiding aan LUCA Beeldverhaal & Graphic Storytelling in Brussel is uiteraard een uitstekende optie voor iedereen die na de lessenreeks de smaak te pakken.
LUCA Beeldverhaal vaardigt opnieuw een schare ervaren docenten af naar de Stripgids Academie. Dit jaar worden er maar liefst twee winnaars van de Bronzen Adhemar ingeschakeld: Kim Duchateau en de kersverse laureaat en graphic journalist Jeroen Janssen. Daarnaast zullen ook Michaël Olbrechts (die er vorig jaar al bij was), aanstormend talent Stephan Louwes, illustratrice Julie Caresia en cartoonist Bart Schoofs hun kunde en kennis delen met de cursisten. Er komen nog twee docenten bij, maar hun namen zijn nog niet bekend. (UPDATE: hier de namen van alle docenten)
PRAKTISCH
Inschrijven kan UITSLUITEND via mail naar gro.sdigpirts@ofni
Inschrijvingsgeld bedraagt 80 euro
Te storten op BE04 0682 4071 5631 op naam van Strip Turnhout vzw, Warandestraat 42, 2300 Turnhout
Vermeld in de mededeling of je wil aansluiten bij GROEP A (vanaf 17 jaar) of GROEP B (12 – 17 jaar)
De lessen van beide groepen vinden plaats telkens van 13 tot 17 uur in de Kunstencampus.
Turnhout is bereikbaar per trein vanuit Brussel en Antwerpen en per bus vanuit Antwerpen, Tilburg, Leuven en de Kempen.
Als je met de auto komt, neem dan de afrit Turnhout Centrum en parkeer op de parking Muylenberg in de Sint-Jozefstraat of in de ondergrondse parking van de Warande met ingang in de Wezenstraat. Allebei liggen ze op ongeveer vijf minuten stappen van de Kunstencampus.
PROGRAMMA
Les 1
ZATERDAG 27 OKTOBER 2018
Groep A: Inleidende les door Johan Stuyck
Een beknopt overzicht van de evolutie van het klassieke stripverhaal naar de huidige verschijningsvormen (strip, graphic novel, digitale toepassingen, streetart,…). Johan Stuyck geeft de leerlingen ook een opdracht die aan het einde van de lessenreeks wordt besproken.
Groep B: Introductie door Johan Stuyck. Eerste les door Julie Caresia.
Les 2
ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018
Groep A: Kim Duchateau
Groep B: Julie Caresia
Les 3
ZATERDAG 24 NOVEMBER 2018
Groep A: Kim Duchateau
Groep B: nog niet bekend
Les 4
ZATERDAG 1 DECEMBER 2018
Groep A: Jeroen Janssen
Groep B: nog niet bekend
Les 5
ZATERDAG 8 DECEMBER 2018
Groep A: Jeroen Janssen
Groep B: nog niet bekend
Les 6
ZATERDAG 15 DECEMBER 2017
Groep A: Michaël Olbrechts
Groep B: nog niet bekend
Les 7
ZATERDAG 22 DECEMBER 2017
Groep A: Michaël Olbrechts
Groep B: Bart Schoofs
Les 8
ZATERDAG 12 JANUARI 2019
Groep A: Stephan Louwes
Groep B: Bart Schoofs
Les 9
ZATERDAG 19 JANUARI 2019
Groep A: Stephan Louwes
Groep B: nog niet bekend
Les 10
ZATERDAG 16 FEBRUARI 2019
Afsluitende les door Johan Stuyck
Hij bespreekt de resultaten van de opdracht maar ook die van de andere lessen.  Alle studenten worden ook uitgenodigd om de LUCA School of Arts in Brussel te komen bezoeken.