Angoulême viert 80 jaar Batman

Je bent hier:  Home » Nieuws » Angoulême viert 80 jaar Batman


Batman

Batman

Superheld Batman wordt 80 en dat zullen we geweten hebben. In Médiatheque Grand Angoulême loopt begin volgend jaar, parallel met het festival van Angoulême, een overzichtstentoonstelling van de gevleugelde held van Gotham City.

Batman maakte zijn eerste opwachting in Detective Comics, anno 1939. Bob Kane en Bill Finger tekenden voor het concept en breiden daarmee verder op de steeds populairder wordende ‘superhelden’. Ze stonden symbool voor de strijd tegen de misdaad en vormden het antwoord op de groeiende urbanisatie, die precies die misdaad in de hand werkte. Superhelden waren de nieuwe hoop voor de (Amerikaanse) bevolking, tijdens de crisis van de jaren ’30.
Uitgerekend Batman onderscheidt zich al decennialang van andere superhelden door een opvallend donkere aura. Echte superkrachten heeft hij niet, maar door clevere moves en wat geluk, weet hij misdadige mechanismen tactisch de kop in te drukken. Precies die eigenschappen maken van hem een misdaadbestrijder met een meerwaarde. Thema’s als ecologie, de positie van vrouwen en de rol van de politiek zijn door de scenaristen en tekenaars nooit geschuwd.
Het lijstje scenaristen en tekenaars van de reeks is overigens lang: na Kane werkten ook Carmine Infantino, Frank Miller, Jim Lee, Greg Capullo, Scott Snyder en David Mazzucchelli aan ‘hun’ Batman.  De geplande overzichtsexpo in Angoulême toont op een speelse manier hoe de held tot icoon uitgroeide en op welke (mythische) plekken bij in Gotham City al sinds mensenheugenis slechteriken bestrijdt.
80 jaar Batman
MEDIATHEQUE DE GRAND ANGOULÊME
24  – 27 januari 2019
Curators: Yann Graff & Stéphane Beaujean

Tip: Lees in Stripgids #4 meer over het festival van Angoulême. Ook verneem je meer over die andere jarige superheld, Superman.