Storybox brengt Games & Comics tot leven

Je bent hier:  Home » Nieuws » Storybox brengt Games & Comics tot leven
Storybox

StoryboxMorgen, zaterdag 15 december, opent Storybox, het eerste onderdeel van het tweejarige project ‘Turnhout: Rock Paper Pencil’ de deuren. Dat profileert Turnhout met verschillende initiatieven als een inspirerende omgeving en voedingsbodem voor jonge creatieve ondernemers. De hoofdstad van de Kempen heeft immers een rijke traditie op het vlak van strips, speelkaarten en bordspellen. Het initiatief wil ook Turnhout in de wijde regio en daarbuiten promoten. Hoe? Door extra beleving aan te bieden in het stadscentrum. Storybox is het eerste uithangbord van het project.

Storybox?

Om te beginnen: een fysieke plek in de Warandestraat nummer 40, op een steenworp van de Grote Markt. In een voormalig winkelpand werken striptekenaars en spelmakers samen en toveren ze de plek om tot een heel bijzondere en unieke exporuimte. Verhalen en beleving in een (tover)doos, dat is Storybox in een notendopje. Elke editie van Storybox duurt een paar maand en is elke zaterdag tussen 10 en 18u gratis te bezoeken.


Thema: ‘Verhalen van en door Turnhoutenaars’

Elke editie van Storybox werkt met een thema. De opener luistert naar de naam ‘Verhalen van en voor Turnhoutenaars’. Slow journalist Jeroen Janssen, winnaar van de Bronzen Adhemar 2018 interviewde een aantal (oud-)winkeluitbaters. Zij brengen het verhaal van hun (vroegere) winkelpand en hun jarenlange ervaring als handelaar. Ontdek de diepmenselijke verhalen achter het Chinese restaurant Tai Tong (Grote Markt), de winkel van Agnes Roymans (Grote Markt), schoenenmaker Schoenenservice (Leopoldstraat) en muziekhandel Thom Van Sas (de Merodelei).

ZET JE VERHAAL OP DE KAART

Maar bezoekers krijgen ook een actieve rol. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar anekdotes of herinneringen op de kaart van het stadscentrum te noteren. Waar kreeg jij je eerste kus? Heb je leuke herinneringen aan je schooltijd? Ga je al jaar en dag met je hond op het Begijnhof wandelen? Enzovoort… Het resultaat wordt een enorme, unieke emotionele kaart van de stad.

Storycubes

Ook worden nog tot februari 2019 worden een resem activiteiten en wedstrijden gehouden. In de Storybox ontdekt de bezoeker de verhalen van de StoryCubes-etalagewedstrijd, kan hij of zij voorleessessies bijwonen door de auteurs van het Blinkende Binken-boek en de portretten van allerhande etalage-interviews.

Storybox praktisch

Waar en wanneer?

Storybox opent op 15 december 2018 en is elke zaterdag tot en met 23 februari 2019 open. Van 10 tot 18u in de Warandestraat 40 van Turnhout. Het programma van 15 december

  • 10 > 18u: ‘Verhalen van Turnhout’: Jeroen Janssen maakte visuele reportages van vier bekende Turnhoutse handelszaken
  • 10 > 18u:  Storycubes: rol de dobbelstenen en verzin je verhaal
  • 10 > 18u: Zet jouw verhaal op de kaart van Turnhout!
  • 11u: Voorleessessie: Het Blinkende Binkenboek door auteur Fons Dehouwer
  • 14 > 18u:  In de etalage: laat je verhaal op glas tekenen door onze illustratoren (Storybox,  Warandestraat 40, striphandel Tistjen Dop, Patersstraat 96 en P’tit Tati Gasthuisstraat 46)

Vanaf 22 december is er ook een Storycubes-wedstrijd. Zoek de 9 storycubes en plaats een leuk verhaal, gedicht of  mopje door naar de Facebookpagina van Rock Paper Pencil. Deelnemers maken kans op een Turnhoutse cadeaubon van 100 euro of een demosetje van Storycubes.

De volgende eventdag is 5 januari 2019.

Storybox kadert in het EFRO-project ‘Rock Paper Pencil’, de nieuwe naam van het in juni gelanceerde ‘Turnhout – Games, Cards & Comics’ een samenwerking tussen Stad Turnhout, POM Antwerpen, Cartamundi, Game Brewer en Strip Turnhout met de financiële steun van Provincie Antwerpen en Efro.