Erfgoeddag met strips

Je bent hier:  Home » Nieuws » Erfgoeddag met strips

Nu zondag 28 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Met maar liefst 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en vakmanschap. Waaronder ook een aantal die het métier van stripmaker in de kijker plaatsen. We lichten ze hier voor je uit.

Sint-Niklaas: stad van de grafiek

Organisatie: SteM Sint-Niklaas

Voor de 29e keer halen SteM en CC Sint-Niklaas het beste uit de wereld van de (klein)grafiek naar Sint-Niklaas, de stad van Gaudaen, Malfliet, Coorevits en andere topgrafici èn van het Internationaal Exlibriscentrum, met een collectie van meer dan 150.000 exlibris van 5.500 kunstenaars uit ruim 50 landen. Thema: ‘het kind’. Curator: Tim Polfliet, docent aan de Academie.

Praktisch: Van 11 tot 17 uur bij SteM, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

Grafiek voor de hele familie
Organisatie: Vormingplus regio Brugge

Grafiek of prentkunst straalt authenticiteit uit! Grafiekcollectief Etsco doet nog steeds beroep op traditionele ambachtelijke technieken om hun prenten af te drukken. Ook jij kan dit samen met je familie makkelijk zelf uitproberen. Ontdek je eigen schriftuur en ontwerp en druk je eigen prentkaarten.

Praktisch: Van 13.30 tot 15.30 uur, Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Brugge

Grafiek, van plaat tot print
Organisatie:  Atelier Jean-Marie Petyt

Etsen en andere traditionele druktechnieken verbinden kunst met ambacht. Jean-Marie neemt je mee in de wereld van de prentkunst. Hij toont je – van plaat tot print – hoe een ets tot stand komt.

Praktisch: Van 10 tot 18.30 uur bij Atelier Jean-Marie Petyt, Poortersstraat 29, 8310 Sint-Kruis

Hoe maak je een stripverhaal?
Organisatie: ’t Vlaams Stripcentrum vzw

Hoe wordt een strip gemaakt? Wat moet je kunnen als striptekenaar? Enkele stripauteurs demonstreren dat striptekenen vakmanschap vergt. Zet je mee aan de tekentafel en ga zelf aan de slag. Of bezoek de tentoonstelling Hoe maak je een stripverhaal.

Praktisch: van 10.30 tot 17 uur bij Boomsesteenweg 337, 2610 in Wilrijk

Geëngageerd Vakmanschap: de houtblokken van Frans Masereel
Organisatie: Amsab-ISG

Voor Erfgoeddag selecteerden we een aantal houtblokken van Frans Masereel. Hij werd beschouwd als de belangrijkste graficus en houtsnijder van de 20e eeuw. De houtblokken zijn een aanzet tot de houtsnedes waarvan hij zijn beeldromans maakte. De houtblokken werden aan Amsab-ISG overgedragen door Joris van Parys, biograaf van Masereel.
Praktisch: van 10 tot 18 uur, Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent

Meer weten? Stel je persoonlijke programma samen op www.erfgoeddag.be. Alle activiteiten zijn gratis.