Alexis Dragonetti overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Alexis Dragonetti overleden

Alexis Dragonetti, CEO bij Ballon Media, is zaterdag overleden bij een verkeersongeval. Hij was daarnaast ook gedelegeerd bestuurder en het gezicht van Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs. Met zijn overlijden verliest ons land een grote pleitbezorger voor de strip.

Het ongeluk gebeurde in de Craeybeckxtunnel op de E19 in Antwerpen. Rond 15 uur botst zijn wagen tegen de tunnelwand. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, maar is daar aan zijn verwondingen overleden.

In een mededeling stelt Ballon Media: “Alexis Dragonetti, ‘petit dragon’ zoals je door de intimi genoemd werd. Jouw verhaal was niet af. Er was nog zoveel te vertellen, te tekenen, te bedenken, te ondernemen. De honderden reacties die binnenkomen bewijzen hoezeer je gewaardeerd en bewonderd werd. Door je naasten, door scenaristen, tekenaars, je medewerkers bij Ballon Media, YIEHA en Boek.be, concullega’s… door lezers ook. We gaan je missen. En ook al hou je zelf de pen niet meer vast… we gaan proberen de verhalen die je met ons deelde voor een stukje verder te schrijven. Dat is wat je zelf ook zou gewild hebben. Slaap zacht, Alexis. Wordt vervolgd.

We sprokkelden zelf nog wat reacties:

Philippe Delzenne: “De wereld van verhalenvertellers en beeldenstormers rouwt. Wat komt dit hard aan. Goede Alexis, wij zullen je zo hard missen. Maar wees gerust, je begeestering blijft rotsvast overeind en zal ons inspireren om nog meer, nog beter verhalen te vertellen en te illustreren. Kom gerust spoken, de deuren staan open. Zoals wijlen Jef Nys nog steeds in mijn hoofd rondloopt met goede raad, hoor ik jou stem en lach ook nog steeds. Ik maak een diepe buiging voor de prachtige mens die je was! Privilege om je te hebben gekend. Rust zacht, of nee, kom spoken! Onverwijld! Maestro!”

Erwin Cavens: “Ik ken Alexis sinds 2000, toen hij voor Dupuis kwam werken. Het was iemand die onmiddellijk (en ik kan zeggen op iedereen) een grote indruk maakte. Altijd breed lachend, altijd enthousiast en ontzettend gedreven. Hij is een tijd later voor Lombard gaan werken en teruggekomen toen Dupuis de Stripuitgeverij overnam van Het Volk. De Stripuitgeverij begon toen een nieuw kantoor in Gent, in een oude kerk op de Coupure. En ik herinner me dat mijn mond openviel toen ik daar voor het eerst kwam. Want er was nog iets wat Alexis typeerde: zijn smaak. Met minimale ingrepen (en in minimalistische stijl) had hij de kantoorruimte omgetoverd tot een open, aangename en erg lichte werkomgeving. Dat deed hij later bij Ballon opnieuw. Toen hij in 2008 Balloon Books (waar ik uitgever was) overnam was dat – voorzichtig uitgedrukt – geen cadeau voor hem. Maar zowat binnen het jaar maakte hij het bedrijf – intussen omgedoopt tot Ballon Media – weer gezond. En nadien ging het (denk ik tenminste) steeds beter. Ballon Media werd natuurlijk, als uitgever van Jommeke en distributeur van Dargaud, Dupuis, Lombard (later ook Casterman en Glenat) incontournable op de Nederlandse stripmarkt. Alexis (die elke dag een strip las) was dus een briljant zakenman met ongelofelijk veel energie, en ontzettend gedreven. Zijn passie voor boeken en de uitgeverswereld was aanstekelijk. Zijn dood is dan ook heel slecht nieuws voor de Nederlandstalige stripwereld, en voor Ballon Media (waarvan hij de opgedreven motor was…) in het bijzonder.”

Marc Legendre: “Iemand die je één keer ontmoet en die je nooit vergeet, zo iemand was Alexis. Zijn gedrevenheid en aanstekelijke enthousiasme zullen gemist worden. Maar nog onvergetelijker was zijn warme menselijkheid die hij altijd bewaarde. De man is onvervangbaar op alle gebied.”

De raad van bestuur en de voltallige redactie van Stripgids bieden hun oprechte medeleven aan de familie en collega’s van Alexis Dragonetti.