Maankop-tekenaar wint Sint-Michielsprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Maankop-tekenaar wint Sint-Michielsprijs

François Boucq in 2015 (c) Wikimedia

François Boucq won afgelopen weekend de Grand Prix Saint-Michel voor zijn volledige oeuvre. In 1998 sleepte de Fransman ook al een Grand Prix in de wacht op het festival van Angoulême.

Boucq begon zijn carrière in 1974 als politiek karikaturist, maar verwierf vooral bekendheid zodra hij strips ging maken. Zo werkte hij in 1991 bijvoorbeeld voor het eerst samen met scenarist Alejandro Jodorowsky aan het album Face de lune (vertaald als Maankop). Een tweede en derde album volgden respectievelijk in 1997 en 2004. In 2001 creëerden de twee samen ook de ruige westernreeks ‘Bouncer’. Andere vermaarde reeksen van Boucq zijn onder meer ‘De Janitor’ en ‘XIII Mystery’.

De Sint-Michielsprijzen werden in 1971 gelanceerd door de Club des Amis de la Bande Dessinée, en gingen al naar enkele van de grootste namen uit de geschiedenis van het Belgische beeldverhaal: Edgar P. Jacobs, Morris, Hergé, Franquin … Ook bekende buitenlanders vielen al in de prijzen, zoals Moebius, Joost Swarte en Milo Manara. Na een onderbreking van enkele jaren werd de prijs gerelanceerd door de vereniging 9eme Art en de voorzitter daarvan, Éric Coune, wier ouders ooit de eerste stripspeciaalzaak in Brussel openden, The Skull.

Over de andere prijzen die werden uitgereikt leest u hier meer, of op de officiële site van de Sint-Michielsprijzen (voorlopig jammer genoeg alleen in het Frans).